Leonid Sztecura, a felbujtóként elkövetett emberölés kísérletével és más súlyos bűncselekményekkel vádolt ukrán-izraeli kettős állampolgár büntetőperében a Fővárosi Bíróságon kitűzték az első tárgyalást november 6-ra.

A vád szerint Sztecura egy Magyarországon tevékenykedő, elsősorban orosz és ukrán származású személyekből álló, jól szervezett és jelentős erőt képviselő bűnözői csoportban töltött be vezető szerepet. Sztecura négy társával áll bíróság elé, az általa vezetett csoport több tagját azonban nem sikerült azonosítaniuk a hatóságoknak.

A szervezet széles körű bűnözői tevékenységének egyik fő vonulata abban állt, hogy az általuk kiszemelt, rendszerint vendéglátó-ipari vállalkozásokkal foglalkozó cégvezetőket fenyegetéssel vagy erőszakkal rendszeres védelmi pénz fizetésére kényszerítették, tájékoztatott korábban az ügyészség. Ezt a tevékenységet a vád szerint Sztecura és társai szervezett alá-fölé rendeltségben, a feladatokat megosztva, utasítások alapján végezték.

Sztecura, alvilági gúnynevén Loncsik, csaknem két éve előzetes letartóztatásban van. A rendőrök 2001 októberében fogták el a záhonyi vasútállomáson. Sztecura óvadék iránti kérelmet nyújtott be a jogintézmény ez év nyári életbe lépése után nem sokkal, ám azt a bíróság elutasította.

Az egyik vádpont szerint Sztecura utasítására 1997-ben foglyul ejtettek egy csecsen származású orosz állampolgárt, azért, hogy megöljék. Sztecura emberei késsel fenyegették a sértettet, ütlegelték, gépkocsiba tuszkolták, egy erdőbe vitték, többször megszúrták. A sértett halottnak tettette magát, az arra járók pedig azonnal orvost hívtak, így maradhatott életben.