A lengyelek 81 százaléka azt szeretné, hogy az országban szervezzenek népszavazást az uniós alkotmánytervezetről, mielőtt azt a parlament jóváhagyná, derült ki a Rzeczpospolita vezető napilap megrendelésére készült felmérésből.

Lengyelországban a lakosságnak csupán 13 százaléka nézné jó szemmel, ha a parlament a lakosság véleményének kikérése nélkül adná áldását az EU készülőfélben lévő alkotmányára. A hétvégén ismertetett felmérés adatai szerint 6 százaléknak nincs véleménye a kérdésről.

A lengyel törvényhozásban egyéni képviselői indítványt is benyújtottak a közakarat jogerőre emelésére, s az alsóházban vélhetően még ezen a héten döntenek a kezdeményezés sorsáról. A kérdés egyelőre nyitott, nyilatkozta Danuta Huebner, Lengyelország európai ügyekkel megbízott minisztere.

A lengyelek többsége egyébként két pontban feltétlenül módosítaná az EU jelenlegi alkotmánytervezetét. Egyrészt mindenképpen szeretnék viszontlátni az uniós alaptörvény szövegében a kontinens keresztény gyökereire történő utalást. Módosítanák a nizzai csúcsértekezleten elfogadott minősített többségi szavazási rendszert is, amely az eredeti tervek szerint 2009-ben lépne életbe, s amely a csatlakozók szempontjából nehezen elfogadható módon változtatja meg az EU döntéshozási mechanizmusát.