Bár a Vatikán és az európai ortodox egyház kemény lobbizást folytat annak érdekében, hogy a kereszténységre történő utalás belekerüljön az EU új alkotmányának előszavába, a tervezet készítői eddig ellenálltak ennek a törekvésnek.

A vallási vonatkozás beiktatását több tagország támogatja, ám ellenzői is jócskán akadnak. Franciaország és Törökország például határozottan elutasítja a kereszténység megemlítését az alkotmány előszavában.

  • Franciaország világi állam, s mint ilyen, nem szokása vallásos jellegű textusokat iktatni alkotmányos szövegekbe – mondta újságíróknak a spanyolországi Quintos de Moroban tett látogatása során a francia államelnök, aki José Maria Aznar spanyol kormányfővel találkozott. – A francia intézmények laikus jellege nem egyeztethető össze a vallásos vonatkozásokkal – legyen szó akár országos, akár uniós alkotmánytervezetről – összegezte a határozott francia álláspontot Jacques Chirac.

Az unió több tagországa, köztük Olaszország, Spanyolország és a csatlakozók egyike, Lengyelország erőteljesen szorgalmazza a kereszténységre vonatkozó passzusnak az új alkotmány szövegébe való beiktatását. A konvent által elfogadott jelenlegi alkotmánytervezet nem tartalmazza ezt az utalást, de az ügy nincs lezárva, Varsó például négypontos dokumentumban vázolja ezzel kapcsolatos elképzeléseit a Rómában, jövő hónapban sorra kerülő kormányközi konferencián.