Közel 380 ezren, pontosan 379611-en írták alá az állatvédők ívét, melyen azt kérik az Országgyűléstől, hogy szigorítsa az állatkínzásért járó büntetést.

A Tolna megyei természetvédők júniusban népi kezdeményezésen alapuló aláírásgyűjtést indítottak annak érdekében, hogy az állatkínzás bűncselekménynek minősüljön. Az aláírásgyűjtés befejeződött, az alapítvány péntek délután átadta az aláírt íveket az Országos Választási Irodának. A törvénymódosítást 379.611-en támogatták aláírásukkal.

A törvény szerint a választási bizottság 45 napon belül határozza meg az érvényes aláírások számát. Mivel a szükséges 50 ezer aláírás rendelkezésre áll, az Országgyűlés az Országos Választási Bizottság értesítése után napirendre fogja tűzni a törvénymódosítás tárgyalását.

Az állatvédők kampányának közvetlen előzménye egy Fadd-Domboriban történt kutyakínzás volt. Egy biztonsági őr előbb lövöldözött egy kutyára, majd autója után kötötte és azzal vonszolta az állatot. Korábbi állítása szerint azért, mert az állat ingerelte a rotweilerjét. A megkínzott eb az eset után néhány nappal belepusztult sérüléseibe.