Magyarországon minden második munkanapon meghal valaki munkahelyi balesetben. A munkavállalók képviselői szerint nőne a munkahelyi biztonság, ha bevezetnék az önálló munkahelyi balesetbiztosítás rendszerét, amely az Európai Unió legtöbb országában már működik.

Évente 150-160 ember hal meg munkahelyi balesetben. Szakemberek szerint a fő probléma nem a munkavédelmi szabályokkal, hanem azok betartatásával van. A legtöbb vállalkozónak nincs elég pénze a megfelelő munkavédelemre, vagy nem törődik a biztonsággal, így aztán, ha baleset történik, többnyire be sem jelentik.

  • Eltitkolják a balesetek jelentős részét, és ha ebből később komoly egészségkárosodás lenne, akkor a dolgozó sehol sem fogja tudni érvényesíteni a jogait. Ez megoldódik, ha bevezetjük a munkahelyi balesetbiztosítás rendszerét – mondta el az MSZOSZ szakértője.

Az Európai Unióban már működő rendszer bevezetését évek óta szorgalmazzák a szakemberek. A munkavédelem országos programjában szerepel is egy elkülönített munkahelyi baleset- és egészségbiztosítási rendszer létrehozása.

Bővebben: http://www.online.rtlklub.hu/hirek/belfold/?…