Több évtizedes börtönbüntetést is kiszabhatnak egy amerikai biztonsági cég elnökére, mert a sajtónak amerikai stratégiai hálózatok saját kezű feltöréséről beszélt.

Egy amerikai informatikai biztonsági szakértő súlyos hibát követett el. A 36 éves Brett Edward O’Keefe, a Forensic Tec Solutions elnöke nyilvánosan elismerte, hogy betört az amerikai hadsereg, haditengerészet, energiaipari minisztérium és a NASA számítógépes rendszereibe.

Ezzel a tettével eredetileg a cyberterrorizmus veszélyeire akarta felhívni a figyelmet. Szerencsétlenségére a hatóságok a történtek iránt csekély megértést tanúsítanak. O’Keefe-t időközben letartóztatták, rá és munkatársaira most akár 30 év börtönt is kiszabhatnak.

Bruce Schneier elismert biztonsági szakértő szerint álságosak a betörők magyarázatai. “Senki nem kérte ezeket a fiúkat, hogy törjenek be a hálózatokba. Ez a magyarázat a hacker klasszikus önvédelmi reakciója” – idézte a Los Angeles Times Schneier szavait.

Egyvalami viszont eltér a klasszikus példától: O’Keefe-t és kollégáit nem betörés közben, vagy visszanyomozva fogták el, hanem maguk adtak számot a sajtó útján a felfedezett biztonsági hiányosságokról.