Négypárti egyeztetést kezdeményez a jövő héten a külügyminiszter az Európai Unió alkotmánytervezetéhez benyújtandó magyar javaslatról – mondta szándékát ismertetve Kovács László vasárnapi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Mivel a keresztény értékek beemelését az EU alkotmányába négy ország is támogatta, Magyarország úgy látta jónak, ha a nemzeti és etnikai kisebbségek jogaira koncentrál – közölte az Európai Unió Rómában tartott kormányközi konferenciáján elhangzottak kapcsán a külügyminiszter.

Kovács László elmondta: nem tartja reménytelennek, hogy a kisebbségek jogai bekerüljenek az EU alkotmányába, csak meg kell találni azt a formát, amely mindenki számára elfogadható. Közlése szerint Magyarország azért nem vetette fel, hogy az unió alkotmányába kerüljön be a keresztény hagyományokra való utalás, mert, ha egy ország egynél több kérdést vet fel, azok gyengítik egymást, s egyik sem kap igazán hangsúlyt.

Kovács László elmondta, a kormányközi konferencián a nagy országok azon a véleményen voltak, hogy az alkotmány tervezete nagyon jó és konszenzust tükröz, a többi ország viszont úgy gondolta, az jó alap a vita megkezdésére.

A külügyminiszterek vitáján a tervezetben szereplő törvényalkotási tanács létrehozását senki sem támogatta – mondta Kovács László. Hozzátette: a külügyminiszterek egyetértettek abban, hogy kilenc miniszteri tanács legyen, és azok elnökségét rotációs alapon, országcsoportonként töltsék be.