A korrupciót vizsgáló Transparency International (TI) 2003-as rangsorában Magyarország hét helyet visszacsúszva a 40. helyet foglalja el – hangzott el a szervezet keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A 133 országot átfogó 2003. évi korrupciós indexsorban Magyarország a 40. helyre került 4,8-es pontszámmal – jelentette ki a keddi sajtótájékoztatóján a TI magyarországi tagozatának elnöke, Berki Zolna.
A legkorruptabb ország 1, a legkevésbé korrupt 10 pontot érhet el, s az index mindig három év göngyölített adatait tartalmazza.

Pontszámunk és helyezésünk azt mutatja, hogy amíg mások jelentősen javultak, a mi megítélésünk alig változott – tette hozzá a TI elnöke. Elmondta: az összes Közép-Kelet-Európai ország megítélése romlott, ezen belül a legtöbbel, 10 helyezéssel Lengyelországé. Szlovákia és Magyarország hét helyezéssel esett vissza, Szlovénia és Csehország kettővel.

Ami az abszolút sorrendet illeti, még mindig nem állunk rosszul, hiszen a régión belül csak Szlovénia előz meg minket a maga 29. pozíciójával. Csehország az 54., Szlovákia és Horvátország az 59., Lengyelország pedig a 64. helyet foglalja el. Ebből kiindulva “nem rossz a helyzetünk, de van mit javítanunk” – szögezte le Berki Zolna.

A vizsgálat módszertanát ismertetve a TI magyar tagozatának elnöke elmondta, ez az index a közhivatalok korrupcióját vizsgálja, s a felmérést készítő szervezetek – a Világbank, a Gallup Intézet, az amerikai Columbia Egyetem, a Világgazdasági Fórum, a PricewaterhouseCoopers és az Economist Intelligence Unit – mindenütt a külföldi üzletembereket és a külföldi turistákat kérdezi az adott ország korrupciós állapotáról.
Magyarországon 13 felmérést végeztek, s ennek alapján jött ki az említett 4,8-es index.

A tavaly elfogadott, úgynevezett üvegzsebtörvény várhatóan pozitív hatást fejthet ki a korrupciós állapotokra – fejtette ki egy kérdésre Berki Zolna. A TI magyar tagozatának elnöke szerint azonban még sok a tennivaló, ezért mindenkinek figyelmébe ajánlotta a szervezet jelmondatát: “Célunk, hogy hozzájáruljunk egy olyan generáció felneveléséhez, amelynek tagjai megvetik a korrupciót, ők maguk nem válnak annak céltáblájává és nem is használják azt fel eszközként”