A kormány tervei között szerepel, hogy jövőre az építési telkek eladása után is felszámolják az áfát, ha azt egy gazdasági társaság értékesíti. Az ingatlanpiaci szakma érdekképviselete 10 százalékos lakásár-emelkedést emleget, míg más szakértők jóval mérsékeltebb emelkedésre számítanak.

A kormány uniós előírásokra hivatkozva szeretné jövőre kivenni a tárgyiadó-mentes körből az építési telkeket, így ha a tervezetet megszavazzák, akkor 2004. január 1-től áfát kell fizetni a telkek értékesítése után. A tervezet csak a cégekre vonatkozik, ezért a magánszemélyeknek és az önkormányzatoknak jövőre sem kell majd 25 százalékos áfát fizetnük a telkek eladásából származó összegből. Az ingatlanpiaci érdekképviseletek felháborodva fogadták a bejelentést, és a szakmára mért csapást, továbbá jelentősen emelkedő árakat emlegetnek, míg mások egy kiskapu bezárásaként fogják fel a rendelkezést.

Az ingatlanépítéssel foglalkozó cégek jelenleg előszeretettel használják ki, hogy a telek nem, csupán az épület áfaköteles, ezért az értékesítés során a telket fel, míg az építményt leértékelik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha egy 50 milliós házat értékesítenek egy 10 milliósra taksált telekkel, akkor a befolyt 60 millió után 10 milliónyi áfát kell befizetni. Ha a telek részarányát 15 millióra emelik az építményét pedig 45 millióra csökkentik, akkor a befizetendő áfa máris 9 millióra csökken, vagyis 1 milliót lehetett megtakarítani egy egyszerű arányeltolással.

Bővebben: http://www.origo.hu/…007afaa.html