A törvény alapján minden negyedévet követő hónap 12. napjáig kell a három havi bruttó bevétel 15 százalékát előlegként befizetni, mivel azonban ez a nap októberben vasárnapra esik, kitolódott a határidő hétfőre.

Az eva-előleget az adóhivatal 10032000-01076033 számú számlájára kell átutalni.

A számviteli törvény hatálya alá tartozó kft-knek a mérlegbeszámolójukat követő 150. napon kell megfizetniük a negyedéves eva előleget.

A negyedéves előleg megfizetésénél több dologra érdemes odafigyelni. Az adóelőleget azon kiszámlázott tételek után is meg kell fizetni, amelyekről a számlát a negyedév vége előtt 30 nappal kitöltötték, de a bevétel még nem érkezett meg. A törvény ugyanis 30 napos halasztó hatályt engedélyez az adó megfizetésére, függetlenül attól, hogy a pénz megérkezett-e az adózó számlájára vagy sem.

Az állami költségvetés 2003-ban összesen 16 milliárd forintos bevételt várt az egyszerűsített vállalkozói adóból (eva), ehhez képest már az első két negyedévben beérkezett befizetések összege elérte a 20 milliárd forintot.

Az APEH második negyedévi fizetéseket elemezve megállapította: a bevételt realizáló vállalkozások aránya az első negyedévhez viszonyítva 45-ről 62 százalékra nőtt, és 29-ről 2 százalékra csökkent az eva-fizetésre kötelezett, ám azt elmulasztók aránya.

Az evásoknál így – részben az APEH-ellenőrzések hatására – nagymértékben javult az adófizetési hajlandóság.

Az APEH közleménye emlékeztet arra, hogy az eva 2003-ban bevezetett új adónem, amelynek lehetőségeivel mintegy 60 ezer egyéni és társas vállalkozás él. Az új adó éves összege a bruttó – áfával növelt – bevétel 15 százaléka.