Jelenleg nincs átfogó törvényi szabályozása a válságkezelésnek Magyarországon – jelentette ki Patyi Sándor dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Hivatalának főigazgatója a Védelem 2003 elnevezésű védelmi igazgatási rendszergyakorlat pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

A szeptember 18-án kezdődött rendszergyakorlat az ország teljes közigazgatását teszteli. A gyakorlat során egy olyan, az országot fenyegető esetleges válsághelyzetet is szimulálnak, amely egy fiktív, távoli konfliktus kialakulásának következményeként jönne létre.

Patyi Sándor elmondása szerint míg a minősített időszakra vonatkozó szabályozások megvannak, a válsághelyzet kezelése hiányzik a magyar jogi és alkotmányos rendszerből, így az ezzel kapcsolatos szabályozás kidolgozását meg kell kezdeni. Hozzátette: a válsághelyzet kezelésének sok eleme ugyan szerepel a magyar jogrendszerben, de az összefogott szabályozás még hiányzik.

Az október 20-ig tartó gyakorlat során tesztelik a válságkezelésre vonatkozó jogszabály-előkészítési és döntési folyamatot is, a tapasztalatok alapján pedig ajánlásokat fogalmaznak meg a kormány számára.

Patyi Sándor elmondta, a gyakorlat során az ivóvízkészlet, az infrastruktúra és az energiaszektor lehetséges válsághelyzeteit is modellezik. Felkészülnek egy esetleges járványhelyzet kezelésére és megelőzésére, gyakorolják annak elhárítását.

Az MTI kérdésére a főigazgató elmondta, hogy a rendszergyakorlatban részt vesznek a közszolgálati médiumok, köztük a Magyar Távirati Iroda is. Hangsúlyozta: egy válsághelyzet kezelésében a médiának nagy szerepe van, segíthet a védelmi felkészítésben, a lakosság tájékoztatásában, esetleges riasztásában, valamint a magatartási szabályok továbbításában.

Közlése szerint a rendkívüli helyzetben születő döntéseket a rádióban, a televízióban és az újságokban megjelentetik, ezzel kihirdetettnek számít az adott jogszabály.

Mint mondta a honvédelmi törvény lehetővé teszi, hogy a médiumokat bevonják a védelmi feladatokba, a rádiózásról és a televíziósról szóló törvény is kimondja, hogy a közszolgálati médiumok minősített helyzetben kötelesek bizonyos feladatokat ellátni. Hozzátette: a gyakorlat során napi kapcsolatban vannak a közszolgálati médiumokkal.

Mráz István vezérőrnagy, a honvédség hadműveleti és kiképzési csoportfőnöke újságírói kérdésre elmondta, hogy a háromdimenziós radarrendszer telepítésével sem lesz meg az a képessége Magyarországnak, hogy a légtér alsó zónáit is ellenőrizni tudja, de minősített időszakban további erőket helyeznének szolgálatba, ezáltal a légtér ezen területeit is ellenőrizni tudnák.

Mint mondta: “békeidőben a világ minden országába be tud repülni sportrepülőgéppel egy terrorista”. Indoklása szerint, “a világ minden eszköze sem lenne elég” ahhoz, hogy a nap minden órájában folyamatosan ellenőrizzék a légtér minden egyes részét. Hozzáfűzte: ha a felderítők veszélyt jeleznek, akkor Magyarország is képes jelentősen növelni a légtérellenőrzés mértékét.