Az újdonsült Nobel-békedíjas iráni Sirin Ebadi vállalta el annak az iráni-kanadai családnak a jogi képviseletét, amelynek egyik tagja egy teheráni börtönben eddig tisztázatlan körülmények között a nyáron halt meg.

Az 54 éves, iráni születésű, Kanadában élő, mindkét ország útlevelével rendelkező Zahra Kazemit június 23-án, a teheráni diáktüntetések idején vették őrizetbe, miközben fényképeket készített Teherán legnagyobb börtöne előtt az ott raboskodó ellenzékiek tüntető hozzátartozóiról. Az újságírónőt néhány nappal később, június 27-én koponyatöréssel kórházba szállították, ahol július 10-én elhunyt.

A teheráni kormány egy ideig megpróbálta eltussolni az illetékesek felelősségét, azt állítva, hogy az újságírónő baleset következtében halt meg. A kanadai nyomásra megindított nyomozás során azonban kiderült, hogy Kazemit a börtönben sorozatos kihallgatásoknak vetették alá, eszméletlenre verték, és halálát a fejére mért igen erős ütés miatti koponyatörés, illetve az annak következtében az agyban keletkezett vérömleny okozta. Az is bebizonyosodott, hogy az áldozat kihallgatását felváltva végezték az ügyészség, a rendőrség és a hírszerzés emberei.

Az ügyben a bírósági tárgyalás kedden, a Nobel-békedíj odaítélése előtt három nappal kezdődött meg. A hírszerzési ügyekkel foglalkozó minisztérium munkatársának “majdnem szándékos emberölésben” való bűnrészesség miatt kell felelnie. Az ügyész 1-től 3 évig terjedő börtönbüntetés kiszabását kérte, valamint azt, hogy – az iráni jognak megfelelően – a vádlott fizessen mintegy 9500 dollár fájdalomdíjat az áldozat családjának.