Mégsem fog pert indítani John A. Halderman ellen a SunnComm, akinek újonnan bevezetett másolásvédelmi eljárása minden idők legegyszerűbben kikerülhető ilyen jellegű eljárásának bizonyult.

A MediaMax CD3 működésének lényegét egy olyan számítógépes program képezi, amely egyes operációs rendszerek automatikus indítási mechanizmusait kihasználva töltődik a PC-kre, hogy korlátozza a lemez tartalmához történő hozzáférést a számítógépeken. Azonban a védelem aktiválását lehetővé tevő automatizmus kiiktatásával – amely pl. Windows rendszerek alatt mindössze a Shift billentyű lenyomását jelenti a CD lemez behelyezésekor – a másolásvédelem hatástalanítható a védeni kívánt korongokon.

Nem sokkal a védelem kijátszásának módját leíró dokumentum megjelenése után a SunnComm 10 millió dolláros perrel fenyegette meg Haldermant, mert szerinte az megsértette a DMCA törvényt. Utóbbi ugyanis – többek között – kifejezetten tiltja a másolásvédelmi eljárások feltörésére alkalmas információk és eszközök terjesztését is.

A múlt hét végén aztán – a nyilvánosság és a fogyasztóvédelmi szervezetek nyomására – a SunnComm elállt a pertől, és közleményt adott ki a történtek magyarázására. “Észre kellett vennünk, hogy Haldermann úr tévesen egy a törési kísérleteknek extrém módon ellenálló védelmet várt, amikor a MediaMax 1-es verzióját értékelte”, írja a cég közleményében. “Bár a SunnComm biztonsági funkciói minden egyes új MediaMax verzióban majd egyre jobbak lesznek, azonban ezek mindig is másodlagosak voltak, és legfontosabb cél az univerzális lejátszhatóság és az extrém felhasználóbarátság.”