Megkezdődött a Fővárosi Bíróságon csütörtökön az a sajtóper, amelyet azért indított László Csaba pénzügyminiszter a Magyar Nemzet ellen, mert a lap írása szerint a K and H bank korábbi vezérigazgató-helyetteseként felelős a pénzintézet brókercégénél történtekért.

A Magyar Nemzet augusztus 21-én “a K and H dosszié 2. rész ” címmel két teljes oldalon közölt összeállítást a brókerbotrányról és ebben többek között arról írt, hogy László Csaba a bank vezérigazgató-helyetteseként korábban a többmilliárdos sikkasztással érintett részleget irányította, és “olyan mulasztásban megnyilvánuló felróható magatartást tanúsított, amely lehetővé tette a sikkasztást”.

A felperes szerint azonban a lap valótlan állításokkal és hamis látszat keltésével megtévesztette olvasóit. Jogi képviselője a tárgyaláson leszögezte, hogy László Csaba a K and H bank egyik vezetőjeként nem volt felelős a brókercégnél történtekért. A K and H Equities ugyanis egy önálló jogi személy, részvénytársaság, amelynek vezetői önálló felelősséggel bírnak.

Ezzel szemben a Magyar Nemzet jogi képviselője azt hangoztatta, hogy a hitelintézeti törvény szerint a sikkasztás körében a leányvállalat felelőssége visszaszáll az anyabankra.

A Fővárosi Bíróság elhalasztotta a csütörtöki tárgyalást és várhatóan még ebben a hónapban kihirdeti elsőfokú határozatát a László Csaba kontra Magyar Nemzet sajtóperben.