Önmagát védi a Virginia államban hétfőn megkezdődött perében John Allen Muhammad, a Washington környékét tavaly ősszel rettegésben tartó orvlövész-páros idősebb tagja. Az illetékes bíró hétfőn, röviddel a per kezdete előtt hagyta jóvá a vádlott kérvényét. A védőügyvédek mindenestre készenlétben fognak állni arra az esetre, ha Muhammad mégis igénybe akarná venni tanácsaikat.

A 42 éves férfit azzal gyanúsítják, hogy Lee Boyd Malvo nevű 18 éves tettestársával tavaly tíz embert lőtt agyon lesből, legtöbbször egy erre a célra átalakított személygépkocsiból. Muhammadot ebben a perben a hetedik áldozat, Dean Meyers meggyilkolásáért vonják felelősségre. Az 53 éves mérnököt a virginiai Manassasban egy benzinkútnál érte a halálos lövés tankolás közben. A tárgyalást Virginia Beach településen, Manassastól több mint 300 kilométerre tartják, mivel úgy ítélték meg, hogy a környékén nem lehet elfogulatlan esküdtszéket összeállítani.

Az esküdtek kiválasztása a múlt héten fejeződött be. Az esküdtszék tagjai közül 10 nő és 5 férfi, illetve 13 fehér és 2 fekete, amit megfigyelők hátrányosnak tartanak a vádlottra, a 42 éves fekete férfira nézve.

A The Washington Post szerkesztőségi cikke szerint Muhammad ellen a virginiai terrorizmus ellenes törvény alapján emelnek vádat, noha nincs köze terrorszervezetekhez és politikai indítékai sem voltak. Virginiában ezt a törvényt azért fogadták el, hogy a terrorcselekmények kiagyalói se úszhassák meg a halálbüntetést. Az államban érvényes jogszabályok ugyanis köztörvényes bűncselekményeknél kizárják a halálbüntetést azok esetében, akik tevőlegesen nem vesznek részt gyilkosságban, míg a terrorizmus elleni törvény szerint a terroristák cinkosaira, felbujtóira és segítőire is kiszabható a legsúlyosabb büntetés. A törvény terrorcselekménynek nyilvánítja azokat az erőszakos cselekményeket, amelyeket általában a polgári lakosság megfélemlítésének a céljával követnek el, vagy pedig a megfélemlítés célja a kormány tevékenységének a befolyásolására irányul. A lap szerint a törvény igencsak megkönnyíti a vád dolgát, mivel nem sok bizonyíték van arra, hogy valóban a vádlott húzta meg a puska ravaszát. A kommentár szerint mindez óvatosságra inti a törvényhozást arra az esetre, ha a hatóságok megint hatalmi hatókörük kiszélesítését kérnék.