A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) a következő 30 napban hat olyan jogi eljárást fog kezdeményezni, amelyeknek eredményeképpen – a szervezet reményei szerint – a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől (PSZÁF) független intézmények ki fogják mondani: a felügyelet és annak elnöke az Amstel felvásárlási ügyében törvénysértéseket követett el.

A Tebész – a törvény által részére biztosított ügyféli minőségében – közigazgatási bíróságon, jogszabálysértés miatt meg fogja támadni a PSZÁF feltűnően alacsony bírságot kiszabó és az Amstel nyilvános vételi ajánlatát jóváhagyó határozatait.

A Tebész a felügyeletnek címzett, ez év október 28-án kelt levelében hétfőn délelőtt 10 órától betekintést kért a Brau-felvásárlással kapcsolatban az Amstel sörgyárat érintő felügyeleti eljárásokban született iratokba.

Az érdekvédelmi szövetség ugyanis törvénysértőnek tartja a felügyelet határozatát, amiért az megállapította ugyan a befolyásszerzési szabályok megsértését, de mindössze 1 millió forintos bírsággal sújtotta az Amstelt, és nem függesztette fel tulajdonosi jogosítványait.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete viszont hétfőn, a Magyar Tőkepiacban közzétett határozatában 45 napra felfüggesztette a Tebész kérelmének elbírálását Amstel-ügyben.

A PSZÁF egyúttal jóváhagyta az Amstel Sörgyár Rt. átdolgozott vételi ajánlatát a Brau Union Hungária Rt. részvényeire, a határozat szintén a Magyar Tőkepiac hétfői számában jelent meg.

Az Amstel szeptember 8-án tette közzé nyilvános vételi ajánlatát a Brau Union Hungária Rt. részvényeire. Az Amstel azt is közölte, hogy a szeptember 5-én megkötött adásvételi szerződéssel 93,2 százalékos befolyást szerzett a Brau Union Hungária Rt.-ben.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete először 30 napra felfüggesztette az ajánlat elbírálását. Egyúttal vizsgálatot indított a Brau részvények tőzsdei árfolyam-alakulásáról, továbbá a befolyásszerzés jogszerűségéről.

A felügyelet a tisztességtelen árfolyam-befolyásolást végül nem látta bizonyítottnak, így az erre irányuló vizsgálatot lezárta. Megállapította viszont, hogy az Amstel megsértette a befolyásszerzésre vonatkozó jogszabályi előírásokat, ezért egymillió forint bírság megfizetésére kötelezte a társaságot.

A PSZÁF a vételi ajánlathoz hiánypótlást rendelt el október 20-án. Ennek az Amstel eleget tett, így a Braura tett nyilvános vételi ajánlat megkapta a szükséges engedélyt.

Az Amstel még a hiánypótlás elrendelésekor közölte: a felügyelet javaslatainak megfelelően módosítja ajánlatát, az ajánlati árfolyam azonban nem változik. A cég a törzsrészvényekért 12.273 forintot, az elsőbbségi részvényekért 12.806 forintot ajánl.