Bush elnök két éve belpolitikai, választási megfontolásokból alaposan felemelte az acéltermékekre kivetett vámot. Az illetékes nemzetközi testület immár másodfokon is szabálytalannak minősítette a tarifaemelést. Az EU az amerikai acélra büntetővám bevezetését tervezi.

A kereskedelmi világszervezet szabályellenesnek minősítette másodfokon is, hogy magas védővámok zárják ki az amerikai piacról az acélimportot. Az Európai Unió emiatti vádkeresetét még hét állam támogatta, közöttük a különösen érintett Új-Zéland és Dél-Korea, az utóbbi acéltermelését nem kevesebb, mint 35 százalékkal vetette vissza ugyanis az amerikai védővám-politika.

A világ acélpiacának korlátozása, illetve elferdítése nagyban érinti a kohászati rekonstrukció összes fájdalmát megszenvedő Európai Uniót egyebek között a foglalkoztatásban, hiszen több százezer munkahelyről van szó az immár 25 tagúként számba vett integrációban. Most a kereskedelmi világszervezet döntése nyomán az Európai Uniónak módja van legális ellenintézkedéseket tenni és a maga részéről bűntető vámokkal sújtani az amerikai acélt.