Valószínűleg öt év börtönbüntetés vár az Egyesült Államokban azokra az internetezőkre, akik a filmeket és zenéket már a hivatalos megjelenés előtt feltöltik a fájlcserélő hálózatokra. Az amerikai szenátorok által benyújtott törvényjavaslat azokat is büntetné, akik a moziban készítenek videófelvételt a filmekről.

A hivatalos megjelenés előtt kiszivárgó illegális másolatok az utóbbi években teljesen felborították a kiadók ütemterveit, és évente körülbelül hárommilliárd dolláros bevételkiesést okoztak a filmkészítőknek, állítja a törvényjavaslatot támogató Dianne Feinstein és John Cornyn szenátor.

A moziban kamerával felvett másolatok a film hivatalos bemutatója után nem sokkal a bolhapiacokon és a fájlcserélő hálózatokon is megjelennek, sokszor azonban minőségi másolatok is előkerülnek, amelyeket a filmiparban dolgozó alkalmazottak szivárogtatnak ki.

A mozikban való videózás egyébként négy államban már most is bűncselekménynek számít, de a többi államban jelenleg nem büntetik. Cornyn szenátor szerint a javaslatot hivatalosan még nem nyújtották be, de ez hamarosan megtörténik.

Az új törvény értelmében mindkét gyakorlat bűncselekménynek számítana, és az elkövetők öt év börtönbüntetést, illetve pénzbüntetést kapnának. A javaslat ez utóbbinak a kiszámolását is segíti: a szenátorok szerint feltételezhető, hogy az internetre felmásolt munkákat legalább tízen letöltik, ami körülbelül 2500 dolláros kárt jelent.

A kalózmásolatok korai megjelenése miatt a Vivendi Universal egyik alosztályának csökkentenie kellett Jay-Z legújabb albumának az árát, és hetekkel előre kellett hozniuk a hivatalos bemutatót. Az amerikai filmgyártókat képviselő Motion Picture Association of America megpróbálta megakadályozni a kiszivárogtatást, és a díjkiosztó fesztiválok bírái nem kaphattak DVD-ket. A színészek, rendezők és filmkritikusok felháborodása miatt azonban módosítani kellett a tervüket.