Üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás, adócsalás, továbbá más bűncselekmények miatt első fokon hét év letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta a pécsi számlagyárosként elhíresült Vagyon Tibort, valamint elítélte 15 társát a Pécsi Városi Bíróság kedden.

A bíróság Gyenis Gábor másodrendű vádlottat három év börtönbüntetésre, a harmadrendű Szalóczy Zsoltot, a Synergon Rt. egykori vezérigazgatóját pedig öt év börtönbüntetésre ítélte. A pécsi számlagyár-ügy 27 vádlottja közül főbüntetésként még ketten kaptak letöltendő, hatan felfüggesztett szabadságvesztést, tíz embert felmentettek, egy vádlott ügyét elkülönítették, a többieknek pénzbüntetést kell fizetniük.

A bűncselekmény-sorozat súlyára jellemző, hogy a tárgyalás 70 napot vett igénybe, csak az ítélethirdetés és annak indoklása öt órán keresztül zajlott.

Az ügyész részben az ítéletek súlyosbításért, részben felmentésért, az elítéltek és védőik felmentésért fellebbeztek, így a pécsi számlagyár-ügy másodfokon a Baranya Megyei Bíróságon folytatódik.