A szakma szerint sok változás nem várható a külföldi ingatlanok vásárlását érintő szabályozásban, hacsak az nem, hogy egyszerűbbé válik procedúra. A magyarok külföldi ingatlanvásárlását egy 1996-os törvény liberalizálta.

Azóta a magyar állampolgárok semmilyen hazai akadályba nem ütköznek, ha a spanyol tengerparton, vagy az osztrák síterepen akarnak apartmant, villát vásárolni. A befogadó ország hozzáállása persze más kérdés: az ingatlanszakma elsősorban ez ügyben számít az EU-csatlakozás pozitív hatásaira.

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint a jogszabályok nem változnak, mindössze annyi történik, hogy az EU-tagállamokban megszűnik a külföldi ingatlanvásárló hosszas, több hétig tartó rendőrségi ellenőrzése, elég lesz kivinni az ingatlan megvásárlásához szükséges előleget, és meg is köttethet az üzlet.

A nemzeti szabályozások továbbra is érvényben maradnak: Spanyolországban például nem lehet hatezer négyzetméternél nagyobb lakóingatlan külföldié, és több országban is létezik a hadi létesítmény mellé építkezés tilalma. Ezen szabályokról a közvetítő cégek pontos információt adnak. A hitelekhez szükséges jövedelemigazolás, az ügyvédek kötelező igénybevétele sem EU-tagságtól függ.

Ingatlanszakemberek arra is számítanak, hogy az EU-n kívüli országokban jobban figyelnek majd a leendő tagállam lakóira. Most előfordul, hogy hetekig kell várnia engedélyre a magyar állampolgárnak, ha mondjuk Törökországban akar vásárolni, ez az EU-tagság jelentette tekintéllyel megváltozhat.

Az ingatlanszakma nem számít a nyitás után a magyar ingatlanárak emelkedésére, sem a külföldiek rohamára. Az EU-államok lakói eddig is jöhettek, a korlátozások pedig még érvényben lesznek egy darabig. A prognózisok szerint a magyar árak csak három év múlva kezdik közelíteni a nyugati ingatlanokét, ami azonban a fizetőképes kereslet megjelenésének következménye.

Bővebben:
http://eu.mti.hu/news.asp?…