Felfüggesztett börtön-, illetve fogházbüntetésre ítélték azt a három fiatal hackert, akik többször feltörték az Elender honlapját – jelenti a HavariaPress. A három fiatal az interneten ismerkedett meg egymással.

Az elsőrendű, fiatalkorú vádlott megszerezte a cég egyik vezetőjének jelszavát, és 1999 ottóberétől többször behatolt a vállalat rendszerébe. Ezzel a tettével eldicsekedett a másik két vádlottnak, majd együtt kitervelték, hogy feltörik az Elender honlapját. Az elkövetők 1999 december 29-én beléptek a rendszerbe, és megszerezték az Elender mintegy 35 ezer ügyfelének azonosítóját. Az igazi csínyt 2000 január 8-ára virradó éjjel követték el, amikor is az ügyfelek honlapját kicserélték a sajátjukra. A cég emiatt kénytelen volt leállítani a szervert, vagyis szünetelt a sokezer ügyfél által igénybe vett Internet és e-mail szolgáltatás. A fiatal hackerek hasonló akciót hajtottak végre január 27-ére virradó éjszaka is, ekkor a feltörés miatt már három napra ált le a rendszer.

A Fővárosi Bíróság hétfői tárgyalásán bűnösnek találta a vádlottakat – folytatólagosan és bűnszövetségben elkövetett – közérdekű üzem működésének megzavarásában, és ötrendbeli magántitok jogosulatlan megszerzésében. A bíróság 1 év 10 hónap felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte az első- és harmadrendű fiatalkorú vádlottat, a másodrendű, felnőtt korú vádlott pedig 2 év börtönbüntetést kapott. Az ítélet nem jogerős.