Természetes személyekről kép-, vagy hangfelvételek készítése és továbbítása adatkezelésnek minősül, így ezen tevékenységekre a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény szabályait kell alkalmazni.

Az adatvédelmi biztos a közelmúltban hivatalból vizsgálatot indított a mobil rádiótelefon-szolgáltatók “Multimedia Messaging Service” (MMS) szolgáltatásával, illetve a webkamerák felhasználásával kapcsolatban” – olvasható a tájékoztatóban.

A vizsgálat megindítását az indokolta, hogy ezen eszközök elterjedése és olcsóbbá válása miatt lehetővé válik, hogy bárkiről tudta nélkül kép- és hangfelvételt készítsenek, és azt azonnal továbbítsák más személyeknek, vagy az interneten keresztül nyilvánosságra hozzák – közölte az adatvédelmi biztos.

Péterfalvi Attila kitér rá: a közelmúltban értesült arról, hogy az egyik mobil rádiótelefon- szolgáltató a képes üzenetküldést lehetővé tevő szolgáltatásait az alábbi ösztönzéssel reklámozza: “Ha látsz egy jó nőt vagy pasit az utcán, ne habozz az esztétikai élményt egy MMS-ben megosztani barátaiddal”.

“Ezúton hívom fel a mobil rádiótelefon szolgáltatók, és valamennyi MMS szolgáltatást használó figyelmét arra, hogy amennyiben a kép vagy hang természetes személy azonosítását lehetővé teszi, a felvétel készítése és továbbítása törvény felhatalmazása vagy az érintett hozzájárulása nélkül jogellenes adatkezelésnek minősül, amely polgári jogi, bizonyos esetekben büntetőjogi felelősségre vonáshoz vezethet” – közölte az ombudsman.