A nemzetközi jogász szerint minél hamarabb szeretnék megindítani az amerikaiak a Szaddám Huszein elleni eljárást, amely iraki bíróság előtt zajlik majd. A vád háborús és emberiség elleni bűntett lehet. Valki László megjegyezte: Irakban még érvényben van a halálbüntetés.

Szaddám Huszeint háborús és emberiség elleni bűntett miatt fogja felelősségre vonni egy iraki bíróság, és csak az a kérdés, hogy életfogytiglant vagy halálbüntetést szabnak-e ki – vélekedett Valki László nemzetközi jogász, az MTI érdeklődésére vasárnap annak kapcsán, hogy az iraki diktátort elfogták. “Tony Blair brit miniszterelnök nyilatkozatából és az iraki kormányzótanács tájékoztatójából egyaránt arra lehet következtetni: Irakban, iraki bíróság ítélkezik majd Szaddám Huszein felett” – mondta Valki László.

Feltehetően minél hamarabb szeretnék megindítani az eljárást, ugyanakkor a kellően dokumentált vádirat összeállítása hónapokat is igénybe vehet – mondta a szakember “Személyes véleményem szerint elképzelhető, hogy nem a jelenlegi, Egyesült Államok által felállított kormányzótanács jelöli ki a Szaddám Huszein felett ítélkező bíróságot, hanem már a 2004. július 1-jére tervezett hatalomátadás utáni új vezetés. Ez ugyanis nagyobb legitimációt adna a bírósági eljárásnak, növelné hitelét az iraki nép és a világ szemében” – fejtette ki Valki Lászlót. Az eddigi hírek azt támasztják alá, hogy nyilvános lesz a bírósági eljárás. Így a procedúra során precízen, bizonyítékokkal alátámasztottan lehet bemutatni, hogy mit is követett el az iraki diktátor – mutatott rá a szakember.

Bővebben:
http://index.hu/…d/valki1214/