A Pesti Központi Kerületi Bíróságon elhalasztották azokat a pereket, amelyeket a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ellen indított a Britton Kft., a Kartonpack Rt. és a Pevdi Divat Kft.

A PSZÁF júniusi határozatában azt állapította meg, hogy a három cég márciusban összehangoltan vásárolt Pannonplast-részvényeket. A három cég a vizsgált időszakban összesen 23,28 százalékos részesedést ért el a műanyagipari vállalkozásban. Ha a Britton és a Kartonpack, illetve a Pevdi valóban összehangoltan cselekedett, megsértették a cég alapszabályát – állítja a PSZÁF –, mivel az abban foglaltak szerint egy érdekcsoport legfeljebb 12,5 százaléknyi részvénnyel szavazhat.

A pénzügyi felügyelet az összefonódást részben abban látja, hogy a BR Office Rent Kft. először a Britton (és egy vezetője) tulajdonában volt, később viszont Juhász Attila és Juhász Bertalan, a Pevdi jelenlegi tulajdonosai vették meg. Az öszszehangoltság másik vélt bizonyítéka a mára Kulcsár-ügynek nevezett tízmilliárdos sikkasztási botrány kiváltó oka. Nevezetesen: a három társaság akcióját megelőzően Kulcsár Attila K&H-bróker különböző VIP-ügyfelei nevében – de vélhetően azok beleegyezése nélkül – vásárolgatta fel a Pannonplast-részvényeket, majd ezeket nagy csomagokban adta el a három, összehangolt magatartással vádolt cégnek. Az érintett társaságok számára a mintegy 1,1 milliárd forint vételárhoz szükséges forrást állítólag döntő részben szintén Kulcsár teremtette elő; a Pevdi esetében a PSZÁF szerint főként állami forrásból, azaz az Állami Autópálya-kezelő (ÁAK) Rt. pénzéből.

A pénzügyi felügyelet a társaságokat részint eltiltotta tulajdonosi jogaik gyakorlásától, a helyzet rendezését írta elő, másrészt a Brittont hatmillió, a Pevdit pedig 5,5 millió forint megfizetésére ítélte.

A három társaság ügyvédje, Stadler Endre kérdésünkre kifejtette: mivel a Pevdi és a Britton között semmiféle tulajdonosi kapcsolat nincs, e tekintetben az összefonódás nem áll meg. Az eladó személyéhez és felvásárlási stratégiájához nem volt közük. Kerék Csaba Britton-ügyvezető erre úgy emlékezett, hogy csupán „figyelték” a potenciális eladót. Stadler hozzátette, a Britton–Kartonpack páros és a Pevdi egymástól teljesen függetlenül vásárolt, mint sokan mások is, tekintve, hogy a Pannonplast-részvények alulértékeltek voltak. Információnk szerint a Pevdinek számlája volt a K&H Equitiesnél, s a rajta lévő összeget a Britton befektetéseihez is pénzt adó Kulcsár Attila a megállapodás keretein túllépve más célokra használta fel, amikor viszont a Pevdinek kellett a pénz, azt a leggyorsabban elérhető forrásból, az ÁAK-tól szerezte meg, de a Pevdinek ehhez semmi köze. Stadler kifejtette, máig nem bizonyított, hogy valóban ÁAK-pénz került a Pevdihez.

Bár a tárgyalás zárt volt, megtudtuk, döntés főleg azért nem született, mert a PSZÁF-nak további bizonyítékokat kell benyújtania állításai alátámasztására. Stadler szerint jövő ilyenkorra várható ítélet. Kerék megjegyezte: a perekkel látszólag csupán az a céljuk, hogy ne kelljen kifizetni az egyébként csekély büntetést. A lavinává dagadó ügy miatt valójában akkora károk érték őket és a Pannonplastot, hogy úgy döntöttek, kivonulnak a tőzsdei cégből, amelyben mára 5 százalék alá csökkent a részesedésük.