Jelentősen, harmadával enyhítette a Szegedi Ítélőtábla annak a két férfinak a büntetését, akikkel szemben milliárdos adócsalás miatt indult bírósági eljárás Békés megyében – jelenti a HavariaPress.

A két férfit 2002 februárjában ítélte kilenc, illetve hat évi börtönre a megyei bíróság, folytatólagosan elkövetett, adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás miatt. Egyiküket emellett folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisításban és számviteli fegyelem megsértésében is bűnösnek találták. A táblabíróság azonban másodfokon a korábbinál alacsonyabb kárértéket állapított meg az adócsalók ügyében, így a két vádlott ítéletét jogerősen hat, illetve négy évre enyhítette.

A két 52 éves – gyulai és siroki – férfi az ítélet szerint 1996 és 1999 között illegális forrásból származó üzemanyagokkal kereskedett, több olajforgalmazó cég – tényleges illetve a háttérben meghúzódó – irányítóiként. A nyomozás nem tudta felderíteni, hogy pontosan milyen forrásból szerezték be a gázolajat, s csak annyit sikerült tisztázni, hogy az nem adóalatnynak számító cégtől származott. A beszerzést az elsőrendű vádlott intézte, s zömmel az ő kapcsolatai révén folyt az értékesítés is. Az első fokon eljáró Békés Megyei Bíróság szerint a vádlottak és a velük együttmüködő társaik mintegy 11,7 millió liter gázolajat értékesítettek, ezzel több mint egymilliárd forint kárt okozva.

A Szegedi Ítélőtábla csütörtöki ítéletével módosította a társaság által okozott károk összegét, s azt így valamivel egymilliárd forint alatt összegben állapította meg. Ennek nyomán enyhítették a két vádlott ítéletét is, akik esetében figyelembe vették az egészségi állapotukat, az időmúlást, valamint azt is, hogy már három és fél éve előzetes letartóztatásban vannak. Az ügy többi vádlottja esetében egyébként az ítélet már korábban jogerőre emelkedett.