Tizenegy tagállam ellen indított eljárást az Európai Bizottság szerdán, amiért nem igazították nemzeti törvényeiket az érvényes európai jogszabályokhoz.

Csak Németország, Dánia, Ausztria és Olaszország úszta meg a csütörtöki napot, míg Franciaországra és Írországra már napi pénzbüntetés vár, mert még az Európai Bíróság érvényes döntését követően (1998 óta) sem “fordították le”, építették bele jogrendjükbe a jogászdiplomák uniós elismeréséről szóló közösségi jogszabályt.

Nem kevesebb mint 9 tagállammal szemben fog lépni a Bizottság, amiért még mindig nem implementálták a 2001-es európai direktívát a szellemi jogok védelméről. Görögország és Finnország számára már az Európai Bíróságon folytatódik az ügy: ők egy pénzügyi szolgáltatásokról szóló kerettörvényt hagytak figyelmen kívül.

A kulcsprobléma az, hogy az európai közösségi jogszabályok többsége, szemben például az amerikai szövetségi törvényekkel, nem közvetlenül érvényes, hanem csak kerettörvény, ami elveket és alapszabályokat határoz meg. Konkrét hatályuk csak akkor van, ha a tagállamok “lefordítják” őket nemzeti jogrendjükbe. Ezzel az implementációval viszont sokan állandó lemaradásban vannak: 2003 májusi adatok szerint a deficit 2,4 százalék, ami 0,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt volt.