Több rekord is megdőlt a parlament egész évi munkája során; számos “leg” az őszi ülésszak alatt született – derül ki az Országgyűlés Hivatala által összeállított év végi statisztikákból. A parlament a tanácskozások időtartamát tekintve soha nem ülésezett annyit, mint ebben az évben.

Az Országgyűlés idei 75 ülésnapja csaknem 730 órát tett ki, ami napi átlagban csaknem tízórás tanácskozást jelentett. A házvezetés által a négy évvel ezelőtti tevékenységgel való összevetésből kiderül: a képviselők 1999-ben 664 órát üléseztek.

A 2003-as esztendőhöz köthető a legrövidebb parlamenti ülés is: a Ház december 3-án rekordrövidségű, tízperces ülést tartott, mivel az aznapra meghatározott és elfogadott napirendi pontokhoz felszólalni kívánó képviselők nem jelentek meg az ülésteremben.

A parlament idén összesen 274 döntést hozott, amelyek között 134 törvényt, illetve törvénymódosítást fogadott el.

Ebben kiemelkedőnek számít az őszi ülésszak, amely alatt – a szokásoktól eltérően – több új törvényt alkottak a képviselők, mint amennyit módosítottak. Ez – arányait tekintve – szintén rekordnak számít; eddig csupán kétszer, a Horn-kormány idején fordult elő, hogy egy parlamenti ülésszakon több új jogszabály szülessen, mint törvénymódosítás.

A kormány által tervezett törvényalkotási program teljesülését tekintve a Medgyessy-kabinet harmadik parlamenti, azaz a nemrég zárult őszi ülésszaka – a Miniszterelnöki Hivatal tájékoztatása szerint kétharmados aránnyal – a második helyre került. Az Orbán Viktor által vezetett kormány idején a parlament egyszer nagyobb arányban teljesítette a kabinet jogalkotási elképzeléseit, igaz, akkor “kevesebből teljesítettek többet”.

Rekordot döntött a törvényhozás a költségvetéshez benyújtott módosító javaslatok számát illetően is. A jövő évi büdzséhez mintegy háromezer módosító javaslat érkezett, ami a négy évvel ezelőttinek több mint négyszerese. Ezt a mennyiséget hétezer ajánláspontban adta ki a Ház adminisztrációja; “elfogadott” eredménnyel 1141, “elutasítottal” 5805 ajánláspontról szavaztak.

Az eddigi időszakhoz képest a parlament soha ennyiszer nem utasította el a legfőbb ügyész interpellációra adott válaszát. Az idén összesen tizenegyszer szavazta le és csupán egyszer fogadta el a kormánypárti többség Polt Péter legfőbb ügyész interpellációra adott válaszait.