Számos, korábban kihirdetett jogszabály január elsejétől vált hatályossá. Ekkortól érvényes a földgáztörvény, az elektronikus hírközlésről szóló törvény és a postatörvény. Ugyancsak elsejétől hatályos a környezetterhelési díjról szóló jogszabály, valamint több adótörvény.

Energiaadót kell fizetni 2004. január 1-jétől a központi költségvetés részére. A villamos energia után megawattóránként 186 forint, a földgáznál gigajoule-onként 56 forint az adó mértéke.

Az új postatörvény egyik legfontosabb eleme a liberalizáció. Ennek jegyében a jövő évtől a Magyar Postának is európai uniós színvonalú szolgáltatásokat kell nyújtania, 2009. január 1-jéig pedig fel kell készülnie a teljes postai piacnyitásra.

Az új elektronikus hírközlési törvény mind a vezetékes, mind a mobilszolgáltatók esetében lehetővé teszi a számhordozhatóságot, és a szabad szolgáltatóválasztást.

Az új gáztörvény a villamosenergia-piachoz hasonlóan a gázágazat területén párhuzamosan kezeli a fokozatosan megnyíló versenypiacot és a közüzemi szolgáltatást.

Környezetterhelési díjat kell fizetni 2004. január 1-jétől a levegő, a víz, és július 1-jétől a talaj terhelése után. A díj a terhelés csökkentésére ösztönöz.

Az áfakulcsok és a jövedéki adó emelkedése miatt januártól többet kell fizetni az élelmiszerekért, a gyógyszerekért, az áramért, a gázért, a cigarettáért és a szeszes italokért. 2004-ben viszont csökkeni fog a könyvek ára.