A kamara szerint sem az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium, sem az Országos Tisztiorvosi Hivatal válaszai az új jogszabály által keletkezett ellentmondásokat nem oldották fel.

Alkotmánybírósághoz fordul a gyógyszerek bonthatóságáról szóló rendelet felülvizsgálata érdekében a Magyar Gyógyszerész Kamara – tájékoztatta a szervezet elnöksége csütörtökön közleményben az MTI-t.

“A Magyar Gyógyszerész Kamara az Alkotmánybírósághoz fordul a bonthatóságról szóló rendelet felülvizsgálata érdekében, e rendelet, a gyógyszertörvény, továbbá a termékfelelősségről, valamint a gyógyszertörzskönyvezésről szóló jogszabályok közötti ellentmondások feloldása kérdésében” – tartalmazza a dokumentum.

A kamara szerint sem az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium, sem az Országos Tisztiorvosi Hivatal válaszai az új jogszabály által keletkezett ellentmondásokat nem oldották fel. Ennek következtében a gyógyszerészek jelenleg csak jogsértő magatartással, szakmai útmutatás nélkül alkalmazhatják a bonthatóságról szóló rendeletet, amelynek a későbbiekben jogi és kártérítési következményei is lehetnek”

A közlemény szerint a gyógyszerészek egyetértenek azzal, hogy a betegek csak a gyógyulásukhoz szükséges mennyiségű gyógyszert vásárolják meg, ezt azonban a kamara – a lakosság biztonságos gyógyszerellátása és a jogsértés elkerülésének érdekében – kizárólag a jogi és szakmai feltételek együttes kidolgozásával támogatja.

Kökény Mihály decemberben úgy nyilatkozott, a jogszabály csak lehetőséget ad a csomagolás megbontására: “ez nem kötelező, a betegek kérhetik (…), de a gyógyszerész adott körülmények között mondhatja azt, hogy erre itt nincs ilyen, vagy olyan oknál fogva lehetőség”.

Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta: a készítmények bontásának lehetősége csak a vény nélkül kapható gyógyszerekre terjed ki, valamint az injekciókra, amelyekből eddig is lehetett csak az orvos által felírt mennyiségű ampullát kérni.

Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke korábban sajtótájékoztatón közölte: nem biztonságos és a betegeknek nem lesz olcsóbb, ha 2-3 tablettára bontanak tízes kiszerelésű gyógyszereket.

Hávelné Szatmári Katalin akkor felhívta a figyelmet: a csomagolások felbontását követően egyes készítmények “szavatossági ideje megváltozhat”, s ezek után nem biztos, hogy “a bonthatóság biztonságos, és a minőséget tudják garantálni”. A vény nélküli készítmények bontásáról szóló rendelet hatályba lépése óta egyelőre nem kérték a betegek a gyógyszerek bontását az MTI által kedden megkeresett gyógyszertárakban.