Másfél milliárd dolláros kártérítési igényének benyújtásával fenyegeti Franciaországot Tajvan két tíz évnél régebbi fegyverzetvásárlási ügylet miatt, amelyet francia részről milliós illegális jutalékokkal siettettek tető alá hozni.Az 1991-ben Tajpejnek eladott hat Lafayette típusú francia fregatt és a következő év novemberében 60 darab Mirage 2000-5-ös harci gép szállításáról kötött szerződések törvénybe ütköző lebonyolításának ügye nem először kerül napirendre a két ország között, a tajvani kártérítési igény mostani időzítését azonban nehéz nem összefüggésbe hozni Hu Csin-tao kínai államfő január végi, feltűnően szívélyes párizsi fogadtatásával.

Francia sajtóelemzők emlékeztetnek arra, hogy a szocialista párti Francois Mitterrand elnöksége idején Tajvannal lebonyolított hadiüzletek az időben a kommunista Kína és Franciaország kapcsolatainak időleges elhidegülését eredményezték. Most Tajvanon a sor, hogy elégtételt vegyen Párizson a tartósnak tűnő pálfordulásáért.

A Thales hadielektronikai vállalat, illetve a Dassault repülőgép-ipari cég által gyártott katonai eszközök eladását rögzítő szerződések záradékában a tajvani fél annak idején kikötötte, hogy a francia állam jóváhagyásával született ügyletekben jutalékok nem szerepelhetnek. Mint azóta kiderült, mindkét francia cég súlyos százmilliókat áldozott a tajvani döntéshozók, a hadsereg illetékeseinek megpuhítására. Tajpej időközben arra a felismerésre jutott, hogy a fregatteladások nem álltak az ország érdekében, messze magasabb áron vették a hadihajókat, mint az indokolt lett volna, Tajvan tehát nagyon rossz üzletet kötött.

A délkelet-ázsiai szigetország most, hogy a francia-kínai kapcsolatok minden korábbinál magasabb hőfokra melegedtek, elérkezettnek látja az időt, hogy kettős elégtételt vegyen a politikai mellőzésért és a botrányos üzletért is. Tajvan a fregattügyletben nemcsak a 600 millió dolláros pluszköltséget, hanem annak 400 millió dollárral növelt kamatterheit, a Mirage-üzletnél pedig összesen 500 millió dolláros kártérítést akar követelni a francia üzletfelektől. A két francia cég, mint a La Tribune írja, nyilvánvalóan az államhoz fogja benyújtani a borsos számlát.