Veszélyesnek minősítette Kína, hogy Tajvan ismét megpróbált – ezúttal is sikertelenül – csatlakozni az ENSZ-hez.

Az ENSZ közgyűlése kedden kezdődött ülésszakán tizennegyedszer utasította el, hogy egyáltalán napirendjére vegye Tajvan csatlakozási kérelmét. Peking a próbálkozást veszélyes lépésnek minősítette, mondván, Csen Suj-pien tajvani elnök újra jelét adta függetlenedési törekvéseinek. A kínai kormány tajvani ügyekkel foglalkozó irodájának szóvivője, Li Vej-ji az mondta: a kérelem elutasításával világossá vált, hogy az ENSZ-tagállamok többsége elfogadja az egy Kína elvét, és annak Tajvan is a része. Uganda küldötte arról beszélt, hogy Tajvan ENSZ-képviseletének már a felvetése is sérti a világszervezet alapokmányát, és beavatkozást jelent Kína belügyeibe.

A közgyűlés ülésszakát egyébként történetében harmadszor vezényli le nő, egyben először muszlim asszony a bahreini diplomata, Sejka Haje Rasid al-Kalifa személyében. A svéd Jan Eliassont váltotta fel a tisztségben, korábban jogi tanácsadóként dolgozott a perzsa-öbölbeli monarchia felsőbíróságán, egyike volt az első női ügyvédeknek az országban. A Voice of America beszámolója szerint meglepődött, amikor egy európai tudósító megkérdezte tőle: muszlimként úgy hiszi-e, hogy bármilyen cél indokolhatja civilek meggyilkolását. “Valamennyien emberi lények vagyunk – válaszolta Al-Kalifa –, és egyetlen ember meggyilkolása sem lehet elfogadható senkinek.”
A közgyűlés új elnöke hitet tett az ENSZ reformja mellett, és sürgette a terrorizmus elleni konvenció elfogadását. A szeptember 19. és 29. közötti politikai vitára hetven állam- és kormányfőt várnak.