Törvény tiltja mostantól a kiskorúak számára a szépítészeti célú plasztikai műtétet Tajvanon, ahol egyre több fiatal fekszik hiúságból kés alá.

A tajvani egészségügyi és népjóléti minisztérium rendelete mindenféle, egészségügyi okokból nem szükséges kozmetikai műtéti beavatkozást megtiltott a 18 éven aluliak számára. Mostantól tehát a korábban legnépszerűbbnek számító mellnagyobbítás, zsírleszívás, orrplasztika csak a felnőtteknek elérhető, a kiskorúaknak még a rutinműtétnek számító szemhéjfelvarrást sem engedélyezik.

A minisztériumi tiltás célja, hogy gátat vessenek a szépítészeti célú plasztikai műtétek terjedésének a fiatalok körében, ugyanis évről évre többen fekszenek kés alá Tajvanon, s köztük egyre nagyobb a fiatalok aránya. A nem hivatalos becslések szerint évente több ezer kiskorú esik át plasztikai műtéten, korábbi sajtóbeszámolókban akár 9 éves páciensről is hallani lehetett.

Az esztétikai műtétek nemzetközi társaságának (ISAPS) statisztikái szerint a mindössze 23 milliós lakosú Tajvan világösszehasonlításban 19. az elvégzett kozmetikai műtétek számát illetően, az ázsiai kontinensen pedig – a jóval nagyobb Kína, India, Japán és Dél-Korea után – az ötödik.

A szépítészeti beavatkozás több okból is növekvő népszerűségnek örvend. Köszönhetően a csaknem másfélezer klinikának, a plasztikai műtét széles körben elérhető, a környező ázsiai országok áraihoz képest pedig viszonylag olcsó. A fiatalok a korábbi sajtóbeszámolók szerint nem kizárólag hiúságból választják a bevatkozást, a jellemzően szépségorientált kontinensen elhelyezkedési esélyeik javulását remélik a műtétektől.