Az ügyészségnek az az álláspontja, hogy a Tilos Rádióban karácsonykor elhangzott kijelentés nem valósítja meg a közösség elleni izgatás bűntettét, ezért a nyomozás megszüntetését javasolja.

“A Tilos Rádió egyelőre nem kívánja kommentálni az ügyet” – mondta Budavári Eszter, az adót működtető alapítvány ügyvezetője az MTI érdeklődésére. A Tilos Rádió egyik munkatársa tavaly szenteste azt mondta, hogy “kiirtanám az összes keresztényt”.

Dobos Gabriella elmondta: február elején szóban egyeztetett az ügyészség és a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), s az erről készült “feljegyzés arról szól, hogy ez a cselekmény nem valósít meg bűncselekményt, ezért a nyomozást meg kell szüntetni (…)”. “Az ügyészség álláspontja szerint az elhangzott mondat nem valósítja meg a közösség elleni izgatás bűntettét” – közölte hozzátéve, hogy ezt az álláspontját rögzítette írásba az ügyészség a nyomozó hatóság kérésére szerdán”.

A BRFK szóvivője február 12-én úgy nyilatkozott nem szüntette meg a rendőrség a közösség elleni izgatás alapos gyanúja miatt elrendelt nyomozást a Tilos Rádióban karácsonykor elhangzott keresztényellenes kijelentés ügyében. Kozák László alezredes elmondta, hogy a rendőrség ügyészségi állásfoglalást kér, amihez a nyomozás anyagait még azon a napon át is küldik.

“Az ügyész szóbeli utasítása alapján készült egy határozattervezet, de azt az osztályvezető a parancsnoki revízió során nem hagyta jóvá, ezért az ügyben érdemi határozat nem keletkezett. A mai napon az ügyészség részére megküldjük állásfoglalás céljából a keletkezett anyagokat” – közölte Kozák László alezredes.

Az ügyész szóbeli utasításáról szólva emlékeztetett rá: fokozott ügyészi felügyelet mellett folyt a nyomozás, a rendőrség ennek során szóban az ügyészség véleményét kérte, az ügyészség pedig megismételte korábbi álláspontját, miszerint nem állapítható meg bűncselekmény megalapozott gyanúja. “Szó sincs arról, hogy az ügyészség bármire is utasította volna a nyomozó hatóságot, főleg nem arra, hogy szüntesse meg a nyomozást” – jelentette ki.

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) január 21-én harminc napra felfüggesztette a Tilos Rádió műsorszolgáltatási jogát, mert az egyik műsorvezető szenteste azt mondta: “kiirtanám az összes keresztényt”. A Fővárosi Bíróság felfüggesztette az ORTT által kiszabott büntetés végrehajtását. A Tilos Rádió ismét sugároz.