A parlamentben a képviselők hétfőn döntenek a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokról, ami alapján megjósolható majd a november 22-i végső szavazás kimenetele.

A jövő héten Közép-Európában a szokásosnál lényegesebben kevesebb makrogazdasági adatot közölnek, a figyelem középpontjában a magyar jegybanktörvény módosításával kapcsolatos előzetes parlamenti szavazás áll majd.

A parlamentben a képviselők hétfőn döntenek a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokról, ami alapján megjósolható majd a november 22-i végső szavazás kimenetele.

Magyarországon kedden közlik a bérek idei első kilenc havi reálértékének a növekedésével kapcsolatos adatot, ami a szakértők szerint várhatóan megerősíti azokat a derűlátó várakozásokat, hogy mérséklődött a bérnyomás, ami 2000 óta komoly gondot jelentett.

A jövő héten Lengyelországban több olyan makrogazdasági adatot közölnek, amely alapján a jegybank dönthet arról, hogy november végén folytassa-e a kamatnövelést.

Elemzők szerint, amennyiben a jövő héten ismertetésre kerülő inflációs, bér, illetve ipari termelési adatok a várakozásoknak megfelelően alakulnak, a jegybank a kamatemelési ciklus végét jelezheti.

Szakértők arra számítanak, hogy a hétfőn ismertetésre kerülő októberi inflációs adat 4,3 százalékra mérséklődött a szeptemberi 4,4 százalékról. Az ipari ágazatban az októberi bérek éves szinten 4,1 százalékkal nőttek a becslések szerint a szeptemberi 3,7 százalék után, de a szakértők szerint ez az emelkedés még elfogadható szintű a jegybank számára.

Az októberi éves szintű ipari termelés a várakozások szerint 5,3 százalékra mérséklődött a szeptemberi 9,3 százalékról. A Danske Bank egyik szakértője arra számít, hogy a jövő heti lengyel makrogazdasági adatok decemberig, vagy januárig kivárásra késztetik a lengyel jegybankot.

Csehországban csütörtökön közlik a szeptemberi kiskereskedelmi eladásokra vonatkozó adatot, ami a szakértők véleményének az átlaga szerint 1,5 százalékkal nőtt, ami jelentős mérséklődés az augusztusi 3,7 százalékos bővülés után.