Elmarasztalta Svédországot a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága, amiért másfél évig “kötelező elkülönítés” alatt tartott egy homoszexuális HIV-pozitív férfit azzal az ürüggyel, hogy megfertőzhet másokat.

A strasbourgi bírák úgy ítélték meg, hogy az illető szabadsághoz és biztonsághoz való jogát megsértették, és 12 000 euró nem vagyoni kártérítés, továbbá 2083 euró költségtérítés megfizetésére kötelezte a svéd hatóságokat.

Az 1947-ben született Eie Enhorn 1994-ben tudta meg, hogy HIV-pozitív, és hogy megfertőzött egy 19 éves fiatalembert, akivel 1990 óta volt szexuális kapcsolata. A fertőző betegségekről szóló svéd törvény értelmében a férfit 1995-ben legfeljebb három hónapi “kötelező elkülönítés” alá helyezték egy kórházban. Ezután 2001 decemberéig félévente hasonló értelmű döntések követték egymást. Így a hol “szabadlábon”, hol “elkülönítve” lévő Enhorn összesen másfél évet töltött szabadságától megfosztva.

A strasbourgi bíróság állásfoglalása szerint bár az Emberi Jogok Európai Konvenciójának 5. cikkelye lehetővé teszi “a valószínűleg fertőző betegséget terjesztő személy rendszeres elzárását”, ezt az eljárást “csak végső megoldásként szabad alkalmazni”, Enhorn esetében azonban erről nem volt szó.