Elutasította a kismamák elmaradt jövedelempótlékának felülvizsgálatát a Legfelsőbb Bíróság (LB) csütörtökön Budapesten, így a jogerős ítélet hatályban marad; a kismamák ügyvédje Strasbourgban folytatja a pereskedést a magyar állammal.

A kismamák elmaradt jövedelempótléka ügyében korábban már indultak közigazgatási perek. Egy próbaperben egyetlen kismama követelt az államkincstártól államigazgatási jogkörben okozott kár címén a kamatokkal együtt összesen mintegy 115 ezer forintot azért, mert álláspontja szerint jogértelmezési tévedés miatt nem folyósította neki a Pest megyei területi államháztartási hivatal a 6700 forintos jövedelempótlékot 1999 júliustól 2000 januárig.

2003-ban három Somogy megyei kismamának a területi államháztartási hivatal ellen indított közigazgatási perében mondta ki az LB, hogy jár a jövedelempótlék a 2000 január és 2002 március közötti időszakra kamatok nélkül. Ezután a parlament döntése nyomán adómentesen, mintegy 330 ezer kismamának fizették ki az elmaradt jövedelempótlékot, ami összesen hozzávetőleg 34 milliárd forintos kiadást jelentett a központi költségvetésnek.

A Legfelsőbb Bíróságon csütörtökön lezárult polgári perben Radovics Csilla kaposvári ügyvédnő az 1998-2000 közötti időszakra kérte a jövedelempótlék kifizetésének elmulasztása miatti kártérítés megítélését a kamatokkal együtt.

Bővebben:
http://hvg.hu/…mpotlek.aspx