Javult a romák társadalmi elfogadottsága az elmúlt években, a kedvező folyamatban szerepe van a Roma Antidiszkriminációs Ügyfélszolgálati Hálózatnak is – mondta az igazságügy-miniszter csütörtökön Pilisszentkereszten az MTI-nek.

A három éve működő hálózat eredményesen áll ki a cigányok mellett, ha a származásuk miatt éri őket hátrányos megkülönböztetés, s jogorvoslatért a szervezethez fordulnak – mutatott rá Petrétei József, aki a hálózat aktivistáinak rendezett szakmai konferencián vett részt.

Elmondta: az antidiszkriminációs hálózat munkatársai tavaly 1500 alkalommal jártak el panaszosok ügyeiben. A tapasztalat szerint leggyakrabban az álláskeresésnél érhető tetten az előítélet. A cigány gyerekek óvodai beíratásánál is előfordul azonban ilyen jellegű jogsértés, csakúgy, mint szórakozóhelyeken, ahol nem engedik be, vagy nem szolgálják ki a roma származású vendégeket – tette hozzá.

Ha ilyen panaszokat hallanak, a hálózat jogászai felkeresik azokat, akik megszegték a kisebbségi törvény előírásait, elbeszélgetnek velük s meggyőzik őket, hogy változtassanak magatartásukon – mondta el a miniszter. Hozzátette: az esetek többségében eredményesek ezek a próbálkozások, ebből arra lehet következtetni, hogy a társadalmi előítéletek “nem mélyen beágyazódottak”. Kevés eset fordult elő, amikor jogi útra kellett terelni az ügyet – mutatott rá.

Kitért arra, hogy az elmúlt évek panaszos ügyeit – természetesen név nélkül – az előfordulások gyakorisága szerint rendszerezik, és diszkriminációs jogeset-gyűjteményként hamarosan kiadják.

A kötetet eljuttatják közigazgatási hivataloknak, egyetemeknek, civil szervezeteknek, ahol ezek az ismeretek jó szolgálatot tehetnek az előítéletes szemléletmód további oldásához – mondta el Petrétei József.