Pillanatnyilag nincs szükség új EU-s jogszabályi rendelkezések bevezetésére a mobiltelefonos és nagysebességű internetes szolgáltatások körében, de a kérdésről haladó szellemű politikai vitát kezdeményezünk – jelentette ki az Európai Bizottság tegnap kiadott közleményében.

A 2002 óta hatályban lévő Általános Szolgáltatási Irányelv célja az e-kommunikációs szolgáltatások biztosítása az Unióban. A célra elkülönített támogatási forrásokat azokon a kommunikációs területeken használhatják fel, ahol a piaci folyamatok nem találkoznak a fogyasztói igényekkel. A tegnapi kommüniké szerint azonban az uniós ügyfeleknek már mindenütt rendelkezésükre áll valamilyen megfizethető mobilkommunikációs hozzáférés, ezért annak az általános szolgáltatási szabályozás hatálya alá vonása volna célszerű. Másrészt, eddig csak egy kicsiny – bár gyorsan növekvő – kisebbség rendelkezik nagysebességű (szélessávú) internetkapcsolattal, így ha a szélessávot az általános szolgáltatási szabályozás körébe vonnák, az egyenlőtlen támogatási elosztást eredményezne a fogyasztók között. Ennek ellenére, mivel a jövőben a hagyományos telefonhálózaton alapuló szolgáltatásokat fokozatosan felváltják az internetalapúak, az általános szolgáltatási szabályozás fókuszpontja is a mindenki számára megfizethető szélessávú internet-hozzáférés biztosítása felé tolódik majd el.

„Minden fogyasztónak lehetőséget kell biztosítani az információs társadalomban való részvételre, és az általa nyújtott lehetőségek kiaknázására. Az e-kommunikáció uniós szabályozása védőhálót biztosít azok számára, akik nem férnek hozzá olyan szolgáltatásokhoz, melyeket legtöbbünk természetesnek vesz” – kommentálta a hírt az Információs Társadalom és Média testület biztosa, Viviane Reding. „Az internetalapú szolgáltatások felveszik a versenyt az általános szabályozás alá eső telefonos szolgáltatásokkal. Azt várom a mai kommünikétől, hogy előremutató politikai vitát indít el az érintettek között, melynek célja biztosítani, hogy az Általános Szolgáltatási Irányelv és a felhasználók jogai összhangban álljanak egyrészt a piac fejlődésével, másrészt a technológiai és társadalmi előrehaladással.”

A közlemény megjegyzi, hogy a mobilkommunikációs szolgáltatások területe mára tömegpiaccá vált: 2004-ben az EU polgárainak legalább 80%-a használt valamilyen mobilszolgáltatást. A szélessávú internet elterjedésének elképesztő sebességét pedig mi sem mutatja jobban, hogy a legfrissebb adatok szerint – a tavalyi 6,5 %-kal szemben – ma az EU lakosságának már 8,8%-a rendelkezik állandó szélessávú hozzáféréssel.

Háttér

Az EU e-kommunikációs keretszabályozásának hatályban lévő, „általános szolgáltatásokra” vonatkozó rendelkezése a következőket biztosítja: egyrészt valamelyik nyilvános telefonhálózathoz fix helyen való kapcsolódást; másrészt hozzáférést olyan nyilvánosan elérhető telefonos szolgáltatáshoz, mely internetkapcsolattal adatszolgáltatást tesz lehetővé. A keretszabályozásról további információ érhető el a következő címen (angol):

http://europa.eu.int/…index_en.htm

A Bizottság 2005. július 15-ig várja a közleményéhez fűzött észrevételeket. A konzultáció eredményeit még az idén egy második bizottsági közleményben foglalják majd össze.