Az Europol Magyarországon tartja 2005. június 7-10. között a ” Kulturális javak sérelmére elkövetett bűncselekmények” elnevezésű szemináriumát.

A rendezvény résztvevői a 2004-ben csatlakozott 10 EU tagország és a 4 jelölt ország ( Bulgária, Románia, Törökország, Horvátország) képviselői a következő területekről: rendőrség, vámszervezetek, határőrség, kulturális minisztériumok.

Az Európai Bizottság véleménye szerint a kulturális javak védelmének érdekében szükség lenne külön szabályozásra. Bár a nemzeti kincsek védelme elsősorban a tagállamok felelősségi körébe tartozik, a Bizottság gondoskodik a tagállamok közti együttműködés kialakításában. A konferencia kiemelten foglalkozik azzal, hogy miként lehet az egyes tagállamokban érvényben lévő törvényeket és fogalmakat harmonizálni annak érdekében, hogy pl. az egyik országban ellopott, másikban meglelt műtárgy visszakerülhessen jogos tulajdonosához. Hasonlóan kiemelt problémakör, hogy a bűncselekmények felderítésében hogyan lehet meggyorsítani az információ áramlást és a gyorsabb hatósági intézkedést. Az esettanulmányokról az EUROPOL, INTERPOL,WCO(Vámszövetség),EUROJUST, UNIDROIT képviselői, holland, lengyel, ciprusi, svéd, angol, magyar szakértők számolnak be. Előadások június 7-10. között reggel 9-17 óráig zajlanak a Grand Hotel Európában (VII., Rákóczi u.90).

Június 9-én 14 órától a Szépművészeti Múzeumban tartanak a szeminárium résztvevői műtárgy hamisításról, elkobzásról és az ehhez kapcsolódó bűnesetekről előadásokat.