Egyre több tagállam támogatja azt az ötletet, hogy egy időre függesszék fel az Alkotmány ratifikációs folyamatát, miután az európai közvélemény egyre inkább a dokumentum ellen fordul. Barroso, bizottsági elnök és a soros elnök Luxemburg is bejelentette: a halasztás lenne a legjobb megoldás.

Barroso a francia televíziónak adott nyilatkozatában, majd sajtótájékoztatón javasolt szünetet, míg az elnökség az Európai Parlament alkotmányos bizottsága előtt fejtette ki nézetét a „határozatlan idejű” felfüggesztés előnyeiről.

José Manuel Durao Barroso szerint gondolkodási időre van szükség az Európai Unió alkotmányos szerződésének ratifikálásában, hogy elkerüljék az újabb elutasításokat. Az EU Bizottság elnöke úgy vélte, ha nem sikerül megoldani az Európai Unió alkotmányos szerződése körüli megoldatlan helyzetet, az unió “állandó válsággal és bénultsággal” kerül szembe. “Nem arról van szó, hogy lemondanánk az alkotmányról, de nem tehetünk úgy sem, mintha mi sem történt volna, mintha nem hallgatnánk arra a fontos szavazásra, ami Franciaországban és Hollandiában történt” – hangsúlyozta Barroso.

A halasztást Tony Blair is megerősítette, aki úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt két napban „hangulatváltozást” tapasztalt a még referendumot tervező tagállamok körében, melyek egyértelműen a népszavazások elhalasztására utaltak.

A negatív spirál immár Dániát, Lengyelországot, Írországot és Luxemburgot is elérte, ahol egyre csökken az Alkotmányt támogatók aránya. A legközelebbi népszavazást Luxemburg tartotta volna, július 10-én. A lehetséges forgatókönyvek között felmerült a ratifikációs határidő kitolása is, amelyet Finnország és Csehország támogat erőteljesen.