A szerzői jogok birtoklói és az internetszolgáltatók lesznek a kanadai szerzői jogi törvény módosításának legfőbb haszonélvezői.

A módosítások egyrészt a kanadai hanglemeziparnak kedveznek, mely hosszú ideje követel erősebb védelmet a digitális zenefájl-megosztás ellen, másrészt a kanadai internetszolgáltatók érdekeit szolgálják, melyek ezután az internetkapcsolat biztosításakor mentesülnek a szerzői jogokkal kapcsolatos felelősség alól.

A szabályozás egyik fontos újítása, hogy a korábbi törvény bizonytalanságát felszámolva egyértelműen kimondja a „hozzáférhetővé tétel” jogának – mely kizárólagos jogot biztosít a szerzői jog tulajdonosának az érintett anyagok értékesítésével kapcsolatos döntésekre – a virtuális térre történő kiterjesztését.
A szerzői jogok tulajdonosai olyan új jogkörök biztosítására számíthatnak, mint a technológiai védelmi intézkedésekkel, az elsődleges terjesztéssel vagy a sokszorosítással kapcsolatos döntések joga és egy, a hangfelvételek védelmével kapcsolatos jogi lehetőség.

A törvény egy „figyelési és értesítési” rendszer felállításával is foglalkozik, mely arra kötelezi az internetszolgáltatókat, hogy figyelmeztessék a feltételezhetően szerzői jogokat sértő felhasználóikat. Szintén kötelességük lenne a gyanús ügyekkel kapcsolatos személyes információk hat hónapig történő tárolása. Az ügyfelek személyazonosságát azonban továbbra sem kell felfedniük, kivéve a bíróság által elrendelt eseteket.

„A kábelszolgáltató ágazat üdvözli, hogy a kanadai kormány végre felismerte, hogy az internetszolgáltatókat – közvetítőkként – nem terheli felelősség a hálózataikon keresztülfutó szerzői jogvédett anyagokért” – jelentette be a Kanadai Kábeltelevíziók Szövetsége.

A lemezipar első reakciója nagyon pozitív volt: a Kanadai Lemezipari Szövetség (CRIA) szerint a tervezetnek a nyári törvényhozási szünet előtti elfogadása hosszú távon biztosítja a kanadai törvények nemzetközi konformitását, és a digitális fejlődéssel való haladását. Szerintük „ez az első lépés a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) szerződésének ratifikálásához.”

A kanadai internetfelhasználók és a digitális jogokkal foglalkozó szervezetek szerint a hatalmas törvénycsomag legnagyobb nyertese a lemezipar, vesztese pedig a kanadai lakosság. A jogvédők elsősorban a(z írható) hajlékonylemezek (CD, mini-disc), vásárlásakor megfizetendő (rejtett) szerzői jogi díj eltörlését hiányolják a törvényből. Szerintük ez a térítvény igazságtalanul azokat is sújtja, akik nem zenemásolás céljából, hanem pl. képek, adatok vagy más digitális állományok tárolására vásárolnak adathordozókat. „Ez évente több tízmillió dollárral bünteti a kanadai fogyasztókat, a kisvállalkozókat és a független zenészeket.” – nyilatkozta az egyik szervezet.
Jogászok rámutattak, hogy a törvény nem foglalkozik az internet oktatási célú felhasználásával, és nem tisztázza a „saját célra” történő zenemásolás jogi státuszát, értelmezését. Az sem tisztázott, hogy milyen jogi lépésekre számíthatnak az internetszolgáltatók által értesített, jogvédett anyagokat bitorló felhasználók. Az on-line személyi adatvédelem (e-privacy) problémái közé tartozhatnak az ezen felhasználók személyes adatainak összegyűjtésére, tárolására vonatkozó, homályos feltételek.

A Kanadai Lemezipari Szövetség maga is „teljes sikerként” értékeli az új szabályozást, ami tovább erősíti a kétkedők táborát. Szerintük ugyanis a kormány a döntéssel a lemezcégek javára felborította a hanglemez- és a digitális piac egyensúlyát.

A jogszabály szövege letölthető a http://www.parl.gc.ca/…t/C-60_1.PDF címről.