Az önkormányzatoknak vissza kell fizetniük az iparűzési adót, amelyet a T-Mobile 1999–2004 között a bázisállomások után befizetett. A Fővárosi Bíróság májusi döntése megegyezik a Pénzügyminisztérium szakmai álláspontjával – derült ki a parlament önkormányzati bizottságának szerdai ülésén.

A közelmúltban 831 önkormányzatot értesített a T-Mobile arról, hogy a bíróság döntése értelmében cég által üzemeltetett bázisállomások nem minősülnek telephelynek – írja a Világgazdaság. Ezért a társaság önrevízió keretében visszakéri a településeken korábban befizetett iparűzési adót.

Összességében mintegy 2,2 milliárd forintról van szó – írja a lap. Az önkormányzati bizottság több tagja is felvetette: a kistelepülések működését veszélyeztetheti a visszafizetési kötelezettség.

A bizottsági ülésen elhangzott az is: sok helyen felmerül az önkormányzatok felelőssége, hiszen a többi telefonos társaság nem fizetett adót az ilyen típusú műszaki létesítmények után, s a helyhatóságok nem is kérték, míg a T-Mobile által befizetett pénzt éveken át elfogadták. Felvetették: a cég részéről is szó lehet arról, hogy a mobiltornyok létesítésének könnyebb engedélyeztetése érdekében fizetett.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége június elején arra szólította fel tagjait, hogy egyelőre ne fizessék vissza az adót, s kormányzati segítséget kért az ügy rendezéséhez.

Szerdán a szövetség főtitkára, Zongor Gábor a Világgazdaságnak azt mondta: értesíteni fogják a településeket, hogy a visszafizetési kötelezettség valóban fennáll, s tájékoztatják az érintetteket az ügy rendezésének lehetőségeiről.