Több mint egy éven át titkosszolgálati eszközökkel is gyűjtötte a Nemzeti Nyomozó Iroda korrupció elleni osztálya az adatokat, amíg elegendő bizonyítékot talált az egyik hatóság munkatársa ellen. A férfi néhány év alatt százmilliós vesztegetési pénzt fogadott el, s költekezésével hívta fel magára a figyelmet. A hivatali korrupció a legnehezebben felderíthető bűncselekmények közé tartozik.

Az elmúlt évek legjelentősebb korrupciós felderítése fordult nyílt nyomozásba a napokban a Nemzeti Nyomozó Iroda korrupció elleni osztályán. Titkosszolgálati eszközökkel figyeltek egy hivatalnokot, aki hatósági engedélyek kiadásából gazdagodott meg, s nem 200 ezer forintos fizetéséből spórolt össze egy vagyont. Éppen költekezésével vonta magára a hatóságok figyelmét. A rendőrök százmilliókra becsülik a korrumpálásból származó összeget. A Nemzeti Nyomozó Iroda rövidesen gyanúsítottként hallgatja ki az illetőt. Nagy valószínűséggel gyanúsítotti kihallgatás vár azokra a vállalkozókra is, akik nem sajnálták a milliókat az engedélyeztetési eljárások meggyorsítására, vagy azokra, akik valamilyen feltételt próbáltak pénzzel kiváltani.

Kapus Sándor alezredes, az osztály vezetője megerősítette a Magyar Hírlap információit. Ám mivel a gyanúsítotti kihallgatások csak most kezdődnek, részletekről nem beszélt.

Minden harmadik bejelentés igazolható

A korrupció elleni osztályra évente húsz-harminc bejelentés érkezik. Fele állampolgároktól, hivataloktól, a többi hatóságoktól, így az APEH-től vagy a titkosszolgálatoktól. A bejelentések nagyjából harmada jut el nyílt nyomozati szakba.
Jelenleg is több titkos minősítésű eljárás folyik az osztályon, s három nyílt korrupciós ügyön dolgoznak a nyomozók. A Nemzeti Nyomozó Iroda csak akkor indít eljárást, ha bizonyosnak látszik a célszemély bűnössége. Ennek megfelelően a nyomozások csaknem száz százaléka végződik vádjavaslattal.

Minisztériumokat is figyelnek

A vesztegetés a legnehezebben felderíthető bűncselekmények közé tartozik. A sikeres felderítések érdekében minden engedélyezett titkosszolgálati módszert bevetnek. És aprólékosan ellenőrzik a gyanúsított bankszámláit, átutalásait, üzleti kapcsolatait, vagyongyarapodását, s ha van, vagyonnyilatkozatát.
Kapus Sándor elmondta, hogy munkatársai egyre gyakrabban fordulnak meg minisztériumokban, elsősorban megelőzési céllal. A legmagasabb szinten adnak tanácsokat arról, hogy mit érdemes ellenőrizni, mikor hova fordulhatnak, ha gyanús dolgokat tapasztalnak. A gazdasági, valamint a földművelésügyi tárca mellett immár szinte napi kapcsolatban állnak a környezetvédelmi minisztériummal is. Adataik szerint ugyanis a környezetvédelmi uniós támogatásokra a szervezett bűnözői körök is szemet vetettek, így nem kizárt, hogy valamilyen formában jelentkeznek a pályázatokra.

Visszaosztják a pályázati pénzt

Nemrég sikerült fényt deríteni egy mezőgazdasági támogatás odaítélésében jelentős szerepet játszó gazdasági vezető és egy állandó pályázó cég áttételes kapcsolatára. A vállalkozás évi 35 millió forint támogatást kapott, ebből ötmilliót annak a cégnek utaltak vissza, amelyik a hivatalnok útmutatása alapján a pályázatokat kidolgozta.
Ugyancsak a vége fele közeledik az a nyomozás, amelyik a Honvédelmi Minisztérium egyes munkatársai és egy háztartási elektronikai termékeiről ismert világcég egyik vezetője közötti kapcsolatokat tárta fel. A cég teljes konyhákat rendezett be ingyen pályázatokon elért sikerekért cserébe.
Az osztályvezető az elmúlt évek nyomozásait értékelve úgy vélte, mind nagyobb számban derülhet fény hasonló jellegű bűncselekményekre. Néha a legmegbízhatóbbnak tűnő személyekről is kiderülhet, hogy hajlamosak a botlásra. Nemrégiben egy olyan stratégiai fontosságú cég munkatársát hallgatták ki gyanúsítottként, aki beosztásánál fogva a legszigorúbb, úgynevezett C típusú nemzetbiztonsági ellenőrzésen is átesett.