Az Európai Bizottság bemutatta a kohéziós politika 2007 utáni irányelveit, ám figyelmeztetett: a költségvetési vita elhúzódása veszélybe sodorhatja az új projekteket.

Danuta Hübner, regionális politikáért és Vladimir Spidla foglalkoztatásért felelős biztos sajtótájékoztatójukon kifejtették: a kohéziós politika a növekedésre és a foglalkoztatásra koncentrál majd. A biztosok szerint az új irányelvek csökkentik majd a regionális hatóságok által tapasztalt bizonytalanságot, amely a pénzügyi keretek hiányából fakad.

Hübner szerint a 2007-2013 közötti költségvetést sürgősen el kell fogadni, mert büdzsé késése a 2007 és 2009 közötti időszakra tervezett projekteket hátrányosan érintheti. A biztos szerint a legsúlyosabb következmény az lehet, hogy 2007 helyett csak 2009.-ben indulhatnának el az új projektek.

Az új irányelveket a Bizottság szeptember 30-ig nyilvános vitára bocsátja weboldalán, és csak azután tárja az Európai Parlament és a tagállamok elé, ha megállapodás született a költségvetésről.

A végső döntést a tagállamoknak egyhangúlag kell meghozniuk. A kohéziós politika a 2000-2006-os időszakban az EU költségvetésének 18 százalékát tette ki.