Kétfordulós szavazás, a jelenleginél arányosabb képviseletet biztosító parlament, megmaradó (de átrajzolt) egyéni választókörzetek – a tegnapi négypárti megbeszélés után úgy tűnik, ilyen paraméterek mentén formálódhat 2010-re a kisebb parlament.

Még az ősszel megszülethet az a négypárti javaslat, melynek révén 2010-től a jelenleginél jóval kisebb létszámú lesz a parlament. Az SZDSZ által kezdeményezett egyeztetések tegnapi fordulója után ugyanis minden párt képviselője optimistán nyilatkozott a megegyezés esélyeiről – igaz, bőven vannak még megvitatandó kérdések.

Az MDF például kétkamarás törvényhozást szeretne. A tegnapi megbeszélésekről elsőként távozó Herényi Károly frakcióvezető azt mondta, pártja egy “kétszáz fő alatti” képviselőházat és egy százfős “második kamarát” (Herényi külön kiemelte, hogy ez “nem felsőház” lenne) látna szívesen. Utóbbi testület a civil kontrollt lenne hivatott ellátni.
Az érdekes elképzelésekkel azonban úgy tűnik, egyedül maradt a kisebbik ellenzéki párt. (Ennek ellenére az MDF is nyitott a további tárgyalásokra.)

A Fidesz, az SZDSZ és az MSZP ugyanis egyaránt az egykamarás, vegyes rendszerben megválasztott parlament mellett tette le voksát.
A tárgyalásokat vezető Fodor Gábor azt mondta: jelentős előrelépésnek tartja az ügyben történt megállapodást, mert a korábbi egyeztetéseken megválasztás módja miatt voltak sikertelenek a tárgyalások. A liberális politikus azt mondta, egyelőre nyitott kérdés még, hogy a szűkebb – ezúttal konkrétan nem tárgyalt – létszám mellett, hogy változzon az egyéni–listás helyek aránya.
A Fidesz részéről Salamon László arról beszélt, hogy mindenképpen át kell rendezni a választókerületeket, ugyanakkor számukra a mai egyéni–listás arányok megfelelőek.

Göndör István, a szocialisták delegáltja szerint elképzelhető, hogy nem megyénként, hanem regionális alapon alakítják ki az új egyéni kerületeket.

Az egyeztetések jövő szerdán folytatódnak.