Az EU felkérheti a magyar kormányt arra, hogy szüntesse meg a helyi iparűzési adót, ha az Európai Bíróság a magyarhoz hasonló logikájú olasz regionális adó kapcsán elmarasztaló ítéletet hoz – nyilatkozta Kovács László adó- és vámügyi biztos.

Az uniós szakértők szerint az iparűzési adó nem felel meg teljesen az EU jogszabályainak, mivel az áfairányelv csak egyetlen olyan adónemet enged egy tagországban, amely hozzáadottérték-alapú, ez pedig Magyarországon az áfa.

Az Európai Bizottságnál már több vállalkozás tett panaszt az iparűzési adó miatt, a testület azonban az állásfoglalás előtt megvárja a bíróság döntését az olasz adóról. Erre Kovács szerint a következő hetekben vagy hónapokban kerülhet sor, és valószínűleg a regionális adó felszámolására szólítja majd fel az olasz kormányt a bíróság.

“Akár felkéri a EB a magyar kormányt az adónem felszámolására, akár nem, 2008. január elseje előtt nem valószínű, hogy valóban megszüntetik azt, mivel minimum ennyi időre van szükség az önkormányzati finanszírozási rendszer átalakításához” – véli Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers (PwC) adópartnere a Napi Gazdaságnak nyilatkozva. Abban pedig nincs ellentét az EU és Magyarország között, hogy fel kell számolni az adónemet. Az önkormányzati finanszírozás átalakítás már csak azért is problematikus lesz 2008 előtt, mivel kétharmados jogszabályról van szó.