A Nemzeti Hírközlési Hatóság július 21-én Szolgáltatói Fórumot tartott a távközlési piac szereplőinek az NHH Tanácsának tagjai és vezetői részvételével. A Fórumon az NHH képviselői beszámoltak a 2004-es piacelemzési folyamat eredményeiről, valamint bejelentették, hogy augusztusban, az adatgyűjtési eljárással, megkezdődik a 2005-ös piacelemzés.

Pataki Dániel az NHH elnöke közölte, hogy a Hatóság egyes témák mélyebb elemzése érdekében a jövőben erősíteni akarja a párbeszédet a szolgáltatókkal. A legfontosabb témák között említette a szélessávú nagykereskedelmi szolgáltatások és a nagykereskedelmi vonalbérlet (wholesale line rental) kérdését, valamint a közvetítőválasztás feltételeinek javítását. Az NHH emellett nyilvános szakmai vitát kezdeményez a hamarosan elkészülő szabályozási stratégiájáról is, tette hozzá.

Az elnök közölte: az NHH idén tevékenységének hangsúlyát az aktív piacfelügyeletre, a piacszabályozási döntésekben, a határozatokban foglaltak végrehajtására (végrehajtatatására) és azok ellenőrzésére helyezte. A Fórum második felében a szolgáltatók képviselői értékelték az NHH tevékenységét, valamint jövőbeli céljait és a jobb együttműködés érdekében az eddigieknél részletesebb, esetenként szakmailag megalapozottabb, jobban előkészített konzultációkat kértek – amire ígéretet is kaptak az NHH vezetőitől.

A szolgáltatók felvetették az egyetemes szolgáltatások és a szociális csomag kérdését is. A vezetékes szolgáltatók által nyújtott szociális csomaggal kapcsolatban a Pannon GSM és a Vodafone képviselője úgy vélekedett, hogy arra nincs szükség – a mobil szolgáltatók ajánlatai ugyanis a rászorulóknak is megfelelőek lehetnének.

A szolgáltatók jelezték, hogy a 345/2004-es kormányrendeletben foglalt kötelezettségek teljesítése (a tanúsítások beszerzése) többlet terhet ró rájuk és ezt indokolt lenne a piacfelügyeleti díjak kialakításakor figyelembe venni. A javaslatot az NHH vezetői megfontolandónak nevezték.

A szolgáltatók jelezték, hogy nem igazán működik a lakóparkok és irodaházak esetében a hírközlési szolgáltatások teljes liberalizációja. A probléma az NHH számára ismert, ennek megoldása piacfelügyeleti eljárások keretében folyamatban van, mondta Dömötörné dr. Ács Katalin főigazgató helyettes.

A fórumon az alternatív és inkumbens szolgáltatók képviselői között vita alakult ki az összekapcsolási ajánlatokról. A szolgáltatók egy része az ajánlatokat túl bonyolultnak tarja, emellett problémaként merült fel az is, hogy az összekapcsolási szerződések általában kereskedelmi alapon jönnek létre, azokat a Hatóság a kötelezett oldaláról vizsgálja, de az esetleges módosítások a másik felet is érintik.

Az NHH vezetőinek letölthető előadásai (pdf):

Pataki Dániel elnök: Az NHH eddigi tevékenységének áttekintése, tapasztalatok
http://www.hif.hu/…m/pataki.pdf

dr. Rácz Zsolt alelnök: A Hatóság másodfokú eljárásaival kapcsolatos tapasztalatok ismertetése
http://www.hif.hu/…rum/racz.pdf

Dömötörné dr. Ács Katalin, főigazgató helyettes: Az NHH megújult piacfelügyeleti tevékenysége
http://www.hif.hu/…omotorne.pdf

Hidasi István az NHH tanács tagja: Mobilpiacok
http://www.hif.hu/…m/hidasi.pdf

Nyevrikel Emília, az NHH tanács tagja: A 2004. évi piacelemzés eredménye a vezetékes távközlési piacokon
http://www.hif.hu/…yevrikel.pdf

Bánhidi Ferenc, az NHH tanács tagja: A 2004. évi piacelemzés áttekintése – Szélessávú piacok
http://www.hif.hu/…/banhidi.pdf

dr. Rozgonyi Krisztina, az NHH tanács tagja: Tájékoztató a 18-as piacelemzés eredményeiről
http://www.hif.hu/…rozgonyi.pdf

Ludányi Edgár, az NHH Döntéselőkészítő Ágazatának vezetője: A 2005. évi piacelemzés ismertetésehttp://www.hif.hu/menu2/m2_2/forum/ludanyi.pdf