Az Európai Bizottság háza tájáról kiszivárgott értesülések szerint szeptemberben hozzák nyilvánosságra az adatmegtartást európai szinten szabályozó irányelv tervezetét .

Amennyiben a Bizottság javaslata elfogadásra kerül, akkor mind a mobil, mind pedig a vezetékes telefonszolgáltatók egy évig lesznek kötelesek megőrizni adatforgalmukra vonatkozó adataikat. Az internetszolgáltatókat előre láthatóan féléves időtartamra terheli hasonló kötelezettség.

Ez a szabályozás lényegesen rövidebb adatmegőrzési időt ró a szolgáltatókra, mint a korábban az Egyesült Királyság részéről beterjesztett keretdöntés-tervezet, amelyben három év szerepelt. Ez a javaslat korábban erős ellenérzéseket keltett többek között az európai parlamenti képviselőkben is, mivel bírálói szerint a hároméves adatmegőrzési időtartam teljesíthetetlennek bizonyulhat.

A két konkuráló tervezet elfogadási mechanizmusa az Európai Unió jogforrási rendszerének sajátosságai miatt különbözik, így emiatt a későbbiekben további súrlódások várhatók a Miniszterek Tanácsa és a Parlament között.

A Bizottság szóvivője, Friso Roscam Abbing szerint javaslatuk megfelelne az adatvédelmi követelményeknek és megfelelő eszközöket adna a bűnüldöző szervek kezébe, melyek révén azok megfelelően nyomon követhetnék a kommunikációs forgalmat.

Egyéb források is ésszerűbbnek ismerik el a Bizottság álláspontját, hiszen a mobiltelefonok adatforgalmának visszakövethetősége tekintetében tapasztalt hiányosságok sem a madridi, sem a londoni terrrorcselekmények felderítésében nem gátolták a rendőri szerveket.

A kiszivárogtatott tervezet:
http://www.edri.org/…july2005.pdf