Az APEH megyei igazgatóságait az elmúlt napokban megkeresték a megyei főügyé-szek, mivel a Legfőbb Ügyészség – Tállai András országgyűlési képviselő közérdekű bejelentésére – felügyeleti jogkörében eljárva vizsgálatot indított.

Ebben az ügyben a Legfőbb Ügyészség már májusban megkereste az Adó- és Pénz-ügyi Ellenőrzési Hivatalt. Az akkor kért valamennyi adatot az APEH az ügyészség rendelkezésére bocsátotta.

Az idén januárban a szigorított áfa ellenőrzésekkel kapcsolatban már bizonyítást nyert, hogy az ellenőrzések pénzügyminiszteri elrendelése során törvénysértés nem történt.

A megyei főügyészségek most további, az egyes ellenőrzésekre vonatkozó adatokat kérnek az APEH egyes területi igazgatóságaitól a közösségi adószámmal rendelkező adózóknál lefolytatott áfa-ellenőrzésekről, elsősorban a törvényi határidők betartásá-nak ellenőrzéséhez.

Az APEH munkatársai a vizsgálatnál teljes mértékben együttműködnek az ügyészség szakembereivel.

A korábbi ügyészi vizsgálatok, illetve a nemrég befejeződött ÁSZ ellenőrzések tör-vénysértést nem állapítottak meg, így a jelenlegi vizsgálatok indokoltsága nehezen érthető.