A brit belügyminisztérium (Home Office) álláspontja szerint lehetséges, a londoni robbantások ügyében különleges jogkörökkel felruházott bíróságok fognak zárt meghallgatásokat tartani a rendes tárgyalások lebonyolítása előtt.

A bíróságokon működő, előzetesen állambiztonsági átvilágításnak alávetett bírók várhatóan azt fogják felmérni, hogy az ügyekben előterjesztett kényes bizonyítékok megfelelőek-e, illetve mérlegelik majd annak lehetőségét, hogy a terrorcselekmények elkövetésével gyanúsított személyeket tovább tarthassák előzetes letartóztatásban.

A felállítandó bíróságok tekintetében modellként szolgálhatna a bevándorlási ügyekkel foglalkozó Special Immigrations Appeals Tribunal működése; ennek zárt ülésein ugyanis a vádlottak gyakorlatilag nem szembesülnek az ellenük felhozott vádakkal és a védelem feladatait olyan különleges ügyvédek látják el, akik bár hozzáférhetnek a bizonyítékokhoz, de azok részleteit nem hozhatják ügyfeleik tudomására.

A tervezet komoly politikai vitát váltott ki a szigetországban, melynek során többen kiemelték, hogy ezeknek bíróságoknak a felállításával sérülne az alapvető jelentőségű tisztességhez eljáráshoz való jog.

Egyéb vélemények szerint pedig ezirányú terveivel a brit kormány nem a legmegfelelőbb módját választotta annak, hogy a terrorcselekmények elkövetésével vádolt személyek tekintetében különleges bíróságok létrehozásával próbálja meg felemelni a jelenleg legfeljebb két hétre elrendelhető előzetes fogvatartás időtartamát.